Vijest
29.04.2015

Dan Akademije dramske umjetnosti 3. svibnja

Dan Akademije dramske umjetnosti obilježava se 3. svibnja, na dan kada je u raketnomu napadu na Zagreb 1995. pogođena i znatno oštećena zgrada Akademije. Projektili su eksplodirali i u prostorima tajništva, dekanata i Odsjeka dramaturgije. Ranjena su dva zaposlenika i četiri studenta, od kojih je student Filmske i TV režije I. godine Luka Skračić preminuo od zadobivenih rana.

Polaganjem vijenca ispred zgrade Akademije, zajedno s ansamblom Baleta HNK-a, te otvaranjem izložbe u Hrvatskomu narodnomu kazalištu u nedjelju 3. svibnja 2015. u 12.05 sati obilježit će se 20 godina od toga događaja. U utorak 5. svibnja u 12 sati u Velikoj kazališnoj dvorani održat će se svečana sjednica Akademijskoga vijeća na kojoj će red. prof. art. Borna Baletić, dekan Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, i red. prof. art. Enes Midžić govoriti o sjećanju na poginule kolege u Domovinskomu ratu. Tradicionalno će se dodijeliti Dekanove nagrade.

                        ADU

                                                              
                                                             Povijest Akademije

Osnutak Akademije dramske umjetnosti oslanja se na odluku Hrvatskoga sabora iz 1861., kada je o potrebi sustavnoga školovanja na području dramske umjetnosti donesen Zakonski Članak o kazalištu u kojem je zapisano: 6. Odbor ima utemeljiti u Zagrebu učilište za osoblje kazališno, zatim imenovati i plaćati viešta učitelja.

Akademija je smještena u zdanju Hrvatskoga pjevačkog društva Kolo, koje je svjedok prvih filmskih projekcija u Hrvatskoj 1896., i u kojem je tih godina neko vrijeme djelovala Hrvatska dramatska škola iz koje je Akademija proistekla. Hrvatsku dramatsku školu utemeljuje Stjepan Miletić 1896., a mijenjajući ustroj, oblike nastave i naziv, te slijedom od Državne glumačke škole (1920.), Glumačke škole (1939.), Zemaljske glumačke škole (1945.), Akademije za kazališnu umjetnost (1950.), Akademije kazališne i filmske umjetnosti (1967.), Akademije za kazalište, film i televiziju (1977.), do naziva koji danas nosi, Akademija ujedinjuje temeljna područja u dramskoj umjetnosti.

Visokoškolski ustroj, tj. akademski studij glume i kazališne režije, uspostavljaju Branko Gavella, Drago Ivanišević i Ranko Marinković, kada je 2. studenoga 1950. Uredbom o osnivanju osnovana Akademija za kazališnu umjetnost. Uz vlastite vrijednosti koje samostalno razvija već jedno stoljeće, Akademija prihvaća trostoljetnu tradiciju Sveučilišta u Zagrebu i u njegovo članstvo pristupa 1979. Zakonom o visokim učilištima (1993. ) vlasnikom i osnivačem Akademije proglašeno je Sveučilište u Zagrebu, a osnivač i vlasnik Sveučilišta je Republika Hrvatska.



Top