Vijest
03.06.2015

Dan Akademije likovnih umjetnosti

U ponedjeljak 8. lipnja 2015. Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu proslavit će svoj dan i 108. obljetnicu osnutka. Tom prigodom održat će se svečana sjednica Akademijskoga vijeća te nakon toga ugodno druženje u vrtu Akademije.

Posjetitelji mogu razgledati Završnu godišnju izložbu studenata ALU-a u akademskoj godini 2014./2015. od ponedjeljka 1. lipnja do srijede 3. lipnja 2015. i od ponedjeljka 8. lipnja do srijede 10. lipnja 2015. od 8 do 18 sati. Završna izložba tradicionalni je događaj kojim svake godine  studenti i diplomanti svih odsjeka ALU-a predstavljaju svoje najbolje radove nastale tijekom tekuće akademske godine. Značajan opseg radova predstavljen je maštovitim izložbenim postavima, u ambijentu u kojem su i nastajali, pa je prilikom razgledanja izložbe posjetiteljima omogućeno doživjeti prostor Akademije gdje se oblikuju i rastu naši mladi suvremeni umjetnici.

Radovi su izloženi na svim četirima lokacijama ALU-a:
• Slikarski odsjek, kiparski odsjek, grafički odsjek – Ilica 85
• Nastavnički odsjek – Jabukovac 10
• Odsjek za animirani film i nove medije – Zagorska 16 i Ilica 85
• Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina Zamenhoffova 14

                             ALU_studenti

Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu ove godine slavi 108. obljetnicu. Utemeljena je u lipnju 1907. kao Kraljevsko zemaljsko više obrazovalište za umjetnost i umjetni obrt - s ustrojnim statutom i naučnom osnovom s redom predavanja na Slikarskom odjelu, Kiparskom odjelu i Odjelu za kandidate učitelje risanja. Prema nacrtima Hermana Bollea sagrađeni su prvi atelijeri, a za potrebe nastave adaptirana je dvorišna zgrada negdašnjega Zemaljskoga rodilišta. Nazivi ustanove često su se mijenjali. Od 1941. službeno se zove Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Sjedište je Akademije u znatno pregrađenim i dograđenim zgradama na početnoj lokaciji u dvorištu
i parku Ilice 85. Nastava se danas odvija i u zgradama na Jabukovcu 10, u Zamenhoffovoj 14 i u prostorijama zgrade u Zagorskoj 16.

                             ALU_kipari

Svi studijski programi koji se izvode na navedenim odsjecima usklađeni su s odredbama Bolonjskoga procesa. Na Akademiji su djelovali brojni značajni umjetnici i nastavnici, pa je povijest Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu dobrim dijelom i povijest hrvatske umjetnosti dvadesetoga stoljeća.




Top