Vijest
28.04.2014

Dan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

foto: Damir Fabijanić

U utorak 29. travnja 2014. u 11 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Zrinskom trgu 11 održat će se proslava Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dodjela Akademijinih nagrada za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu.

Svečana sjednica započet će prigodnom riječi akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, nakon čega će uslijediti dodjela Akademijinih nagrada.

Program (.pdf)

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svojoj je trećoj redovitoj sjednici, koja se održala 26. ožujka 2014., donijelo Odluku o dodjeli nagrada Hrvatske akademije za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu.

Nagradu za područje društvenih znanosti dobila je prof. dr. sc. Jasna Omejec, redovita profesorica Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednica Ustavnoga suda Republike Hrvatske, za knjigu Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u praksi Europskog suda za ljudska prava.

Nagradu za područje prirodnih znanosti i matematike dobili su prof. dr. sc. Amir Hamzić, redoviti profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za značajna znanstvena otkrića u istraživanju fizičkih svojstava oksidnih heterostruktura i spinskoga Hallova efekta u slitinama koja upućuju na buduća istraživanja u spintronici s izrazitim potencijalnim primjenama, i mr. sc. Vladimir Zebec za monografiju Zbirka Trepča/Stari Trg.

Nagradu za područje medicinskih znanosti nagradu dobio je prof. dr. sc. Zdravko Petanjek, redoviti profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za značajna znanstvena otkrića o odgođenoj maturaciji dendrita asocijativnih neurona tijekom ranog djetinjstva u čovjeka.

Nagradu za područje filoloških znanosti dobila je prof. dr. sc. Marija Turk, redovita profesorica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za knjigu Jezično kalkiranje u teoriji i praksi. Prilog lingvistici jezičnih dodira.

Nagradu za područje književnosti dobio je prof. dr. sc. Stipe Botica, redoviti profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za knjigu Povijest hrvatske usmene književnosti.

Nagradu za područje likovnih umjetnosti zajednički su dobili arhitekti Vinko Penezić i Krešimir Rogina za Kuću japansko-hrvatskog prijateljstva, kao jedinstveni primjer realizacije hrvatske arhitekture u inozemnom kontekstu.

Nagradu za područje glazbene umjetnosti nagradu dobio je skladatelj Zoran Juranić, redoviti profesor Muzičke akademije u Zagrebu u miru i predsjednik Hrvatskoga društva skladatelja, za operu Posljednji ljetni cvijet.

Nagradu za područje tehničkih znanosti nagradu dobio je prof. dr. sc. Davor Romić, redoviti profesor Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za postignuća u istraživanju gospodarenja vodom i zemljištem.

------------                            ------------ Čestitamo svim dobitnicima
Akademijinih nagrada za 2013.






Top