Vijest
05.02.2016

Dan jedinstvenoga europskoga broja za hitne službe

Svake godine 11. veljače (11. 2.) obilježava se Dan jedinstvenoga europskoga broja za hitne službe 112 koji je prepoznat kao sustav na koji se građani i turisti mogu osloniti u svakoj hitnoj situaciji.

Hrvatska se 2005. pridružila jedinstvenom europskom projektu omogućavanja dojavljivanja nesreća i potrebe za djelovanjem žurnih službi. Anketa o svjesnosti građana Europske unije o broju 112, koju je Europska komisija provela u siječnju 2014., pokazala je kako 65% ispitanika u Republici Hrvatskoj prepoznaje namjenu broja, što je znatno više od prosjeka Europske unije koji iznosi 28%.Iznimno je mali broj zlonamjernih poziva, manji od 1%.

EENA (European Emergency Number Association) ovom prigodom stavlja naglasak na podizanje svjesnosti studenata (Erasmus generation) o dostupnosti jedinstvenoga europskoga broja 112 na području cijele Europske unije, i šire.

Ovaj broj stekao je povjerenje hrvatskih građana i turista koji dolaze u Hrvatsku, o čemu svjedoči više od 20 milijuna poziva u proteklih deset godina.

 

 



Top