Vijest
21.07.2014

Donesena Odluka o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2013.

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora, na sjednici održanoj 17. srpnja 2014. pod predsjedanjem Josipa Leke, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Odbora, donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2013. Ukupno je dodijeljeno 30 državnih nagrada za znanost za 2013.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je sredstva za novčani dio nagrada: 80.000 kuna neto za nagradu za životno djelo, 30.000 kuna neto za godišnju nagradu za znanost, 30.000 kuna neto za godišnju nagradu za popularizaciju i promidžbu znanosti te 20.000 kuna neto za godišnju nagradu za znanstvene novake. Za ukupno trideset nagrada izdvojit će se 1.150.000,00 kuna.

Odluka o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2013.

Državne nagrade za znanost dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci.

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost čine predsjednik Hrvatskoga sabora, koji je ujedno i predsjednik Odbora, ministar znanosti, obrazovanja i sporta i 12 članova iz reda istaknutih znanstvenika.

Državne nagrade za znanost
dodjeljuje Republika Hrvatska za iznimno važna dostignuća u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za znanstvena ostvarenja u primjeni rezultata znanstvenoistraživačkog rada, koja su postigli znanstvenici, istraživači i znanstveni novaci.

Zakonom o hrvatskim državnim nagradama za znanost predviđena je dodjela četiriju vrsta državnih nagrada za znanost: nagrada za životno djelo, godišnja nagrada za znanost, godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti i godišnja nagrada za znanstvene novake.

              Rektor prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš i Uprava Sveučilišta
u Zagrebu
najiskrenije čestitaju svim dobitnicima
Državne nagrade za znanost za 2013.!
     


Nagrađeni nastavnici i znanstveni novaci Sveučilišta u Zagrebu


Nagrada za životno djelo

U području prirodnih znanosti nagrada je dodijeljena akademiku Nikoli Kallayu, profesoru emeritusu Sveučilišta u Zagrebu, u području društvenih znanosti akademiku Ivanu Cifriću, redovitom profesoru Filozofskog fakulteta, a u području humanističkih znanosti akademkinji Dunji Fališevac, redovitoj profesorici Filozofskog fakulteta.

Godišnja nagrada za znanost


U području tehničkih znanosti Godišnja nagrada za znanost dodijeljena je prof. dr. sc. Lidiji Ćurković, redovitoj profesorici Fakulteta strojarstva i brodogradnje, u području biomedicinskih znanosti prof. dr. sc. Gordanu Laucu, redovitom profesoru Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, u području biotehničkih znanosti prof. dr. sc. Ini Čuriku, redovitom profesoru Agronomskog fakulteta, u području društvenih znanosti dr. sc. Danijeli Dolenec, docentici Fakulteta političkih znanosti, i u području humanističkih znanosti dr. sc. Nadi Grujić, umirovljenoj redovitoj profesorici Filozofskog fakulteta, i dr. sc. Ivanu Markoviću, docentu Filozofskog fakulteta.

Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti

U području biomedicinskih znanosti ova je nagrada dodijeljena prof. dr. sc. Marijanu Grubešiću, redovitom profesoru Šumarskog fakulteta, a u području humanističkih znanosti prof. dr. sc. Tvrtku Jakovini, redovitom profesoru Filozofskog fakulteta.

Godišnja nagrada za znanstvene novake

U području tehničkih znanosti ova je nagrada dodijeljena dr. sc. Hrvoju Pandžiću, znanstvenom novaku Fakulteta elektrotehnike i računarstva, u području biotehničkih znanosti Ani Belščak-Cvitanović, dipl. ing., znanstvenoj novakinji Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, i u području društvenih znanosti dr. sc. Petru Soriću, znanstvenom novaku Ekonomskog fakulteta.







Top