Vijest
06.07.2015

ERF sudjeluje u međunarodnom Erasmus/LLP projektu za razvoj u području multikulturalizma

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet (ERF) Sveučilišta u Zagrebu sudjeluje u međunarodnom Erasmus/LLP projektu Building Social Capital by Improving Multicultural Competence in Higher Education and Labour Market, skraćenoga naziva SOULBUS (538946-LLP-1-2013-FI-ERASMUS-EQR), koji se provodi od 1. listopada 2013. i trebao bi biti završen 30. rujna 2015.

U projektu sudjeluje sedam sveučilišta i šest partnerskih organizacija u kojima se provodi stručna praksa studenata. Koordinator projekta je finsko Sveučilište za primijenjene znanosti (JAMK) iz Jyvaskyle, a partneri su slovenski Fakultet za zdravstvo iz Jesenica, nizozemsko Saxion Sveučilište za primijenjene znanosti iz Enschede, finsko Lahti Sveučilište za primijenjene znanosti (LUAS) iz Lahtija, estonsko Tartu Health Care College, Sveučilište u Zagrebu iz Hrvatske te u ulozi savjetnika San Jose State University iz SAD-a. U svakoj od europskih zemalja sveučilište ima partnersku organizaciju koja sudjeluje u projektu. U Hrvatskoj je to Centar za odgoj i obrazovanje Goljak.

Voditeljica projekta za Hrvatsku je izv. prof. dr. sc. Anamarija Žic-Ralić, a tim ERF-a još čine doc. dr. sc. Ivana Jeđud-Borić, doc. dr. sc. Renata Martinec, doc. dr. sc. Jasmina Ivšac-Pališa, Maja Peretić, prof. logoped, i Vesna Čavić, prof

 

Cilj projekta odnosi se na razmatranje i zadovoljavanje sadašnjih i budućih izazova multikulturalizma u području edukacijske rehabilitacije te socijalne i zdravstvene skrbi u okviru suradnje između visokoga obrazovanja i tržišta rada. Ishodi projekta su unaprijeđene multikulturnih kompetencija i intrakulturnih interakcija nastavnika na sveučilištima i mentora u praksi kako bi se povećala brojnost i kvaliteta mobilnosti stranih studenata, kao i povećala atraktivnost i dostupnost stručne prakse u inozemstvu. Pored navedenoga, ovim projektom želi se sustavno podržati dugoročna suradnja između visokih učilišta i partnerskih organizacija na tržištu rada.

U okviru različitih projektnih aktivnosti razmatraju se iskustva različitih sveučilišta i partnera iz prakse s mobilnošću studenata, te istražuju potrebe i načini razvijanja multikulturnih i intrakulturnih kompetencija. U tom smislu jedan od ciljeva projekta odnosi se na koncipiranje i provođenje različitih modela edukacije, kao što će npr. biti međunarodni e-kolegij: Soulbus-e-Coach: An E-Learning Multicultural Coaching Programme for Teachers and Mentors, in the field of Education, Rehabilitation and Health & Social Care.  

Pored općih multikulturalnih kompetencija koje će se stjecati uz pomoć brojnih video i tekstualnih materijala na engleskom jeziku tim ERF-a pripremio je za Hrvatsku specifične informacije i znanja koja mogu pomoći nastavnicima i mentorima u radu sa stranim studentima. Po završetku projekta ove edukacije moći će se ponuditi kao oblik stručnog usavršavanja sveučilišnim nastavnicima i mentorima, ali i kao izborni kolegij studentima.

Također, s namjerom osvješćivanja ideje internacionalizacije u visokom školstvu, na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu planira se i uvođenje kolegija Multikulturalizam koji bi se realizirao kao izborni kolegij za studente preddiplomskoga i diplomskoga studija.

U cilju prezentacije ciljeva, sadržaja, projektnih aktivnosti i dosadašnjih rezultata na projektu SOULBUS u srijedu 8. srpnja 2015. od 11 do 14 sati u dvorani P10 Edukacijsko-rehabilitacijskoga fakulteta održat će se okrugli stol Izazovi multikulturalizma i internacionalizacije u području edukacijske rehabilitacije.

 Više o programu edukacije i cijelom projektu može se naći na mrežnoj stranici projekta.

 Praćenje i komentiranje aktivnosti na projektu moguće je na blogu projekta.



Top