Vijest
11.05.2015

Festival povijesti - Kliofest 2015.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu od 12. do 16. svibnja 2015. održavat će se drugi Festival povijesti – Kliofest 2015., a svečano će se otvoriti u utorak 12. svibnja u 11.30 sati.


Na Festivalu nazvanom prema grčkoj božici - muzi Klio, zaštitnici povijesti, onoj koja je u pradavno doba nadahnjivala pjesnike junačkih epova, posjetiteljima će se približiti povijesna znanost i njezini stvaratelji.

Cilj je ovog festivala popularizirati nakladničku djelatnost na polju historiografije i srodnih znanosti, potaknuti raspravu među povjesničarima o nekim važnim pitanjima struke te općenito njihova mjesta i položaja u današnjem hrvatskom društvu te tijekom nekoliko dana povijest postaviti u „žižu“ kulturnih događanja.

Uz okrugle stolove, tribine, predstavljanja knjiga i predavanja, na Kliofestu će biti i nekoliko radionica koje priređuju povjesničari, arhivisti, muzealci i nakladnici, izložba o kulinarstvu u prošlosti te filmski program. Na Festivalu sudjeluju mnogi poznati hrvatski povjesničari, kao i gosti iz inozemstva.

Tridesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz područja povijesti i srodnih znanosti, a u sklopu događanja bit će dodijeljene nagrade za doprinos historiografiji.

Tijekom Kliofesta bit će postavljena izložba Od ognjišta do prostrtog stola, na kojoj će posjetitelji moći razgledati kuhinjski pribor i posuđe iz fonda Muzeja seljačkih buna i privatnih zbirki. Autorica je muzejska savjetnica Vlatka Filipčić-Maligec.

U večernjim satima bit će prikazani povijesni filmovi po izboru filmskoga povjesničara Daniela Rafaelića.

Na Dan povijesti 15. svibnja neke od tih manifestacija održat će se i u Puli, Rijeci, Trogiru, Splitu, Osijeku, Belom Manastiru, Požegi, Kutini, Križevcima i Koprivnici.

Detaljnije o programu možete pročitati ovdje.



Top