Vijest
01.07.2015

HighTechVets d. o. o. – druga 'spin-off' tvrtka Sveučilišta u Zagrebu

Senat Sveučilišta u Zagrebu na svojoj je izvanrednoj sjednici 30. lipnja 2015. prihvatio prijedlog za osnivanje razvojne (spin-off) tvrtke HighTechVets d. o. o. u vlasništvu Sveučilišta u Zagrebu i Veterinarskoga fakulteta.


Na temelju obveza preuzetih potpisivanjem ugovora 10. veljače 2013. o projektu HighTechVets između Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije i Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pokrenuto je osnivanje razvojne tvrtke.

Hrvatski znanstvenici s Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom planiraju primjenom novih tehnologija promijeniti način rada veterinarske struke. Stvarnu korist od projekta imat će potrošači, proizvođači i prerađivači hrane te znanstvenici, odnosno svi sudionici u lancu prehrane.

Ovim jedinstvenim europskim projektom u Hrvatskoj bi se uspostavila iznimno djelotvorna veterinarska platforma i sustav praćenja i uzbunjivanja prilikom izbijanja opasnih bolesti. Time bi se postavili novi standardi, a hrvatska veterinarska struka učinila prepoznatljivom u Europi i svijetu.

Veterinarska platforma za veću transparentnost i konkurentnost vrijedna je više od pola milijuna eura, a na njoj surađuju znanstvenici Veterinarskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskoga veterinarskoga instituta uz potporu Hrvatske veterinarske komore, Ministarstva poljoprivrede – Uprave za veterinarstvo, Hrvatske poljoprivredne agencije te Međunarodnog udruženja za praćenje proizvodnje životinja (ICAR – International Committee for Animal Recording).

Cilj je poslovnoga pothvata proširiti korištenje sustava VetDiary, koji je rezultat rada na znanstvenom projektu, na što veći broj veterinara u Republici Hrvatskoj, a u budućnosti i na zemlje u regiji.



Top