Vijest
27.04.2015

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti slavi svoj dan

Svečana sjednica u povodu Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dodjela nagrada Hrvatske akademije za 2014. održat će se u srijedu 29. travnja 2015. u 11 sati u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 
Program proslave započet će prigodnom riječi akademika Zvonka Kusića, predsjednika HAZU-a, nakon čega slijedi glazbeni nastup Gudačkoga kvarteta Porin i dodjela nagrada.

Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svojoj redovitoj sjednici, održanoj 25. ožujka 2015., donijelo je odluku o dodjeli nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj za 2014. godinu.

Za područje društvenih znanosti nagradu je dobio dr. sc. Krešimir Kužić za knjigu Hrvatska obala u putopisima njemačkih hodočasnika XIV-XVII st., a za područje književnosti dr. sc. Luka Bekavac za knjigu Viljevo.

Za područje prirodnih znanosti i matematike dodjeljuju se dvije nagrade, prof. dr. sc. Vladislavu Tomišiću, redovitom profesoru Kemijskoga odsjeka Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za izuzetne znanstvene rezultate vezane uz razvoj novih receptora aniona, kationa i neutralnih vrsta te fizikalno-kemijsko istraživanje odgovarajućih reakcija kompleksiranja, s naglaskom na utjecaj otapala, odnosno solvatacije na ravnoteže proučavanih procesa i prof. dr. sc. Toniju Nikoliću, redovitom profesoru Biološkoga odsjeka Prirodoslovno.matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, za objavljivanje izuzetno vrijednog dvovolumnog djela Sistematska botanika – raznolikost i evolucija biljnog svijeta.

Nagradu za područje medicinskih znanosti nagradu je dobio prof. dr. sc. Marijan Klarica, redoviti profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, za znanstveni doprinos izuzetnog značenja objavljen u dva originalna znanstvena rada (Klarica M. i sur. Neurosci 2013; 248:278-289 i Klarica M. i sur. Plos One 2014; 9(4): e95229. doi: 1371/journal.pone. 0095229), koji temeljito nadopunjuju i zaokružuju novi koncept fiziologije i patofiziologije likvora i intrakranijskog tlaka.

Za područje likovnih umjetnosti nagradu je dobio akademski slikar/kipar Šime Perić za retrospektivnu izložbu njegovih radova koja je priređena tijekom posljednje dvije godine u Zagrebu i Splitu, a za područje glazbene umjetnosti nagradu je dobila prof. dr. sc. Ivana Tomić Ferić za knjigu Julije Bajamonti: Glazbeni rječnik.

Nagradu za područje tehničkih znanosti nagradu je dobio prof. dr. sc. Šime Malenica, za ostvareno djelo na području razvoja hidroelastičnosti brodskih konstrukcija pod nazivom: Suvremene metode za hidroelastičnu analizu i projektiranje konstrukcije ultra velikih brodova, a posebno za vrlo vrijedne radove objavljene u uglednim međunarodnim publikacijama u posljednjih pet godina, koji čine jednu cjelinu.



Top