Vijest
05.02.2016

"Inovacije u medicini III" 8. veljače 2016.

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak 8. veljače 2016. u 11 sati održat će se tribina Inovacije u medicini III. Riječ je o tribini koju organizira Sveučilište u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te partnerom Udrugom inovatora Hrvatske.

Tribina će započeti pozdravnim govorima rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića i tajnika Razreda za medicinske znanosti HAZU akademika Marka Pećine, nakon čega će svoj projekt ekološkoga stočarstva, koji se temelji na spoju izvornih hrvatskih pasmina domaćih životinja i inovacija u njihovu uzgoju i proizvodnji, predstaviti prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, redoviti profesor Veterinarskoga fakulteta i prorektor Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga od 2003. do 2007. vodio je tehnologijski projekt Proizvodnja janjetine s ekološkim znakom Hrvatske. Rezultat rada na tome projektu tri su studije i dva programa te intelektualno vlasništvo nad žigom Eko janje i osnivanje spin-off tvrtke Eko janje. Od 2005. do 2008. vodio je tribinu Suvremeno ovčarstvo, od 2006. do 2008. tribinu Inovacije i nove tehnologije – poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske, a od 2007. do 2008. tribinu Inovativnost i patentabilnost projekata u veterini. Projekt Proizvodnja jaretine s  ekološkim znakom Hrvatske nastavio je s radom i u razdoblju od 2007. do 2010. Prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga sudjelovao je u pripremi programa za razvoj ekološkoga ovčarstva i kozarstva na krškim područjima RH, koji je nažalost 2008. zaustavila kriza. Prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga trenutačno je član Državnoga povjerenstva za ekološku poljoprivredu.

Tribina Inovacije u medicini jedna je u nizu javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica kojima je cilj poticati i popularizirati ideju o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima inovativnoga gospodarstva i izlaska Hrvatske iz krize pod nazivom "Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske". Tribinu Inovacije u medicini III. moderirat će akademik Slobodan Vukičević.

Također, u okviru tribine čelnici Sveučilišta u Zagrebu i Udruge inovatora Hrvatske potpisat će sporazum o poslovnoj suradnji u području razvoja komercijalizacije inovacija i drugih aktivnosti koje pridonose probitku i unaprjeđenju hrvatskoga gospodarstva, poduzetništva i inovatorskoga sustava. Sporazum o suradnji potpisat će rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.



Top