Vijest
23.10.2014

Kinesko-austrijsko sveučilišno izaslanstvo posjetilo Sveučilište u Zagrebu

U utorak 21. listopada 2014. Sveučilište u Zagrebu posjetilo je deveteročlano izaslanstvo Kineske akademije medicinskih znanosti (http://www.catcm.ac.cn/publicfiles/business/htmlfiles/zgzyeng/acams/list.html), predvođeno potpredsjednikom prof. Fanom Jipingom. U pratnji su bili i njihovi akademsko-znanstveni suradnici s Karl-Franzens Sveučilišta u Grazu (http://www.uni-graz.at/en/) i Medicinskoga sveučilišta u Grazu (www.meduni-graz.at/).

Uvažene akademske goste primili su rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, prorektor za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miloš Judaš, dekanica Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta prof. dr. sc. Jerka Dumić, prodekanica za znanost Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta prof. dr. sc. Sanda Vladimir-Knežević, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Veterinarskoga fakulteta prof. dr. sc. Alen Slavica, prodekan za međunarodnu suradnju Stomatološkoga fakulteta prof. dr. sc. Ivan Alajbeg, voditelj Centra za međunarodnu suradnju Medicinskoga fakulteta Drago Horvat te voditelji Konfucijeva instituta Krešimir Jurak i Yan Lidong.

Predstavnici kinesko-austrijskoga izaslanstva izrazili su veliko zanimanje za suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu u medicinskom području, osobito u području akupunkture. U pogledu toga, istaknuto je postojanje TCM (Traditional Chinese Medicine) istraživačkog centra u Grazu, koji je započeo s primjenom tzv. Hight tech acupuncture projekta u suradnji s Kineskom akademijom medicinskih znanosti (China Academy of Chinese Medical Sciences), a cilj im je spojiti elemente tradicionalne medicine i inovacija, posebice u tom području. S obzirom na mali broj partnera iz Europe, povod je ovom sastanku bio da se upravo i Sveučilište u Zagrebu, kao glavno sveučilište u jugoistočnoj Europi, uključi u taj projekt.

I predstavnici Sveučilišta u Zagrebu iskazali su veliko zanimanje za suradnju, posebno putem razmjene studenata i nastavnika diplomskih i poslijediplomskih studija, za koje se nudi kvalitetan međunarodni studentski program u području TCM-a. Zahvaljujući tom programu, studenti kao mladi znanstvenici imaju priliku sudjelovati u istraživačkim projektima u Kini uz novčanu potporu kineske vlade, na čemu već s Kinom surađuje Karl-Franzens Sveučilište u Grazu.

Na sastanku se raspravljalo o mogućnosti sklapanja bilateralnih i trilateralnih sporazuma te o zajedničkim projektima koji se nude u skopu europskih projekata.

Sastanku su nazočile i predstavnice Ureda za međunarodnu suradnju: dr. phil. Branka Roščić, voditeljica Ureda, i Tina Mladina, stručna suradnica za međunarodnu suradnju.


 

 

 

 



Top