Vijest
17.03.2016

Konferencija 'Tjelesna aktivnost i krvožilne bolesti' na Kineziološkom fakultetu

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište u Zagrebu organiziraju međunarodnu konferenciju Tjelesna aktivnost i krvožilne bolesti od 9. do 10. travnja 2016. na Kineziološkom fakultetu (Horvaćanski zavoj 15). Konferencija se održava pod posebnim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Također, ostali pokrovitelji konferencije najrelevantniji su dionici zdravstvenoga sustava u Republici Hrvatskoj: Ministarstvo zdravlja, Hrvatsko kardiološko društvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Hrvatsko društvo obiteljskih doktora, Društvo nastavnika opće/obiteljske medicine, te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Hrvatski olimpijski odbor te Grad Zagreb.

Teme konferencije vezane su uz tjelesnu aktivnost i prevenciju krvožilnih bolesti, a neki od predavača na ovogodišnjoj konferenciji bit će akademik Davor Miličić, prof. dr. sc. Carlo Foster sa Sveučilišta Wisconson i dr. sc. Joao Breda iz Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj je  razmjenom mišljenja i iskustava uspostaviti izravnu komunikaciju među samim liječnicima i predavačima te osvijestiti liječnike, preko njih i njihove pacijente, o važnostima tjelesne aktivnosti i prevencije krvožilnih bolesti. Posebnu ulogu u osvješćivanju prevencije krvožilnih bolesti kroz tjelesnu aktivnost i programirano vježbanje imaju profesionalci koji se bave promicanje tjelesne aktivnosti poput kineziologa, trenera i sportaša fizioterapeuta te stručnjaka drugih srodnih zanimanja.

U sklopu ove konferencije osobita će se pozornost posvetiti javnozdravstvenom programu pod nazivom Čuvari srca. Taj je program pokrenula Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom i Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara u svrhu ostvarenja misije promicanja kardiovaskularnoga zdravlja, informiranja i educiranja građana o prevenciji kardiovaskularnih bolesti i važnosti njihove aktivne uloge u sprječavanju, ranom prepoznavanju i liječenju čimbenika rizika. Provedba ovoga programa zamišljena je kao kontinuirano djelovanje koordinirano od Zaklade prema različitim ciljnim skupinama, jer je za uspjeh nužno potaknuti sve članove društva (opću javnost, sportska društva, sportaše, trenere, gospodarstvenike i zdravstvene djelatnike).

Više o programu i prijavi možete vidjeti ovdje.



Top