Vijest
17.11.2015

Kroatološka konferencija 'Dubrovnik u hrvatskoj povijesti'

U ponedjeljak 16. studenoga 2015. započeo je znanstveni skup Dubrovnik u hrvatskoj povijesti, koji se održava u Dubrovniku do srijede 18. studenoga.

Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu svake druge godine organiziraju kroatološku konferenciju posvećenu važnim temama iz povijesti hrvatske kulture. Ova je konferencija posvećena Dubrovniku i njegovoj kulturno-povijesnoj baštini.

Na Četvrtoj kroatološkoj konferenciji znanstvenici i proučavatelji, polazeći od veza i međusobnoga prožimanja dubrovačkoga prostora s drugim hrvatskim krajevima, obrađuju teme iz područja historiografije, književnosti, jezikoslovlja, filozofije, prirodnih znanosti, likovne kulture, glazbene povijesti, crkvene povijesti, političke povijesti, demografije, etnologije, gospodarstva i drugih područja koje su obilježile i oblikovale dubrovačku povijest i dubrovački identitet kao jednu od područnih sastavnica hrvatskoga kulturnoga prostora.

Dubrovačka kulturno-povijesna baština jedinstveni je svjetski fenomen. Od ranosrednjovjekovnih početaka, preko teritorijalnoga, gospodarskoga i društvenoga razvoja srednjovjekovne komune, do petostoljetne političke samostalnosti i svekolikoga razvoja Dubrovačke Republike, svojim vrelima predstavlja najbogatije dokumentirani odsječak hrvatske povijesti. Iako na samom jugu hrvatskoga kulturnoga prostora, Dubrovnik je i u najsloženijim povijesnim trenutcima sudjelovao u njegovoj izgradnji i trajno obilježio njegov identitet.

Znanstveni skup zajednički organiziraju Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Dubrovniku, Zaklada Caboga, Grad Dubrovnik i Zaklada BERCAB.



Top