Vijest
28.04.2015

Međunarodni znanstveni simpozij "Islam i mediji"

U Islamskomu centru u Zagrebu i na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu od 23. do 25. travnja 2015. održavao se međunarodni znanstveni simpozij o temi "Islam i mediji" s ciljem propitivanja različitih aspekata iznimno složenih fenomena koji se odnose na tretiranje islama u medijima kao i percepciju uloge medija kod muslimana.

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Znanstvenoistraživački institut "Ibn Sina" i Sveučilište u Zagrebu organiziratori su ovoga skupa, na kojemu je predstavljeno 28 radova čiji su autori pokušali ponuditi odgovore i poglede na današnju situaciju u pogledu spomenutoga odnosa. Imajući u vidu nezaobilaznu ulogu religije u privatnom i javnom životu, u vremenu izvanredno razvijenih informacijskih tehnologija, svakako joj pripada značajno mjesto u globalnomu medijskomu prostoru, što potvrđuje i svakodnevna praksa. Ta masovna prisutnost religije u medijima nosi sa sobom i rizike različitih nerazumijevanja, pogrešnih interpretacija i zloporaba ne samo od medijskih kuća nego i od onih koji nastoje ostvariti isključivo vlastite ciljeve. Najdrastičniji je primjer takve prakse nasilje koje se tobože čini „u ime Boga“, a u stvari ima pogubne učinke i za islam i za muslimane. Takvo stanje pridonosi produbljivanju jaza između kultura i civilizacija te potiče negativnu percepciju islama.

                        Islam i mediji

U cilju sprječavanja tih negativnih pojava nužno je potaknuti procese koji će uključivati edukaciju zaposlenih u medijima i njihovo upoznavanje s izvornim naukom islama, ali i podizanje razine medijske kulture kod samih muslimana te razvijanje kulture unutarmuslimanskoga i dijaloga muslimana s pripadnicima drugih religija.

S tim u vezi nužno je inzistirati na širenju obzorja kroz međusobno upoznavanje, promicanje zajedničkih vrijednosti i izgradnju kvalitetnoga moralnoga i duhovnoga ozračja utemeljenoga na univerzalnim vrijednostima. Sami mediji mogu značajno pridonijeti tim procesima tako što će zadržati svoj objektivni pa i kritički pristup, ali ne i senzacionalizam, kojim se samo dodatno raspiruju različite fobije i nanosi šteta miru i stabilnosti.

                        Islam i mediji1

Otvorenost religijskih zajednica medijima i njihova ustrajnost u sprječavanju razvoja devijantnih tumačenja vjere nameće se kao preduvjet za uspješnost spomenutih procesa, istaknuto je, između ostaloga, na simpoziju.  



Top