Vijest
06.05.2014

Međunarodni znanstveni skup "Zaštita kulturne baštine od katastrofa"

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom, Institutom za arheologiju, Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizira Međunarodni znanstveni skup Zaštita kulturne baštine od katastrofa. Skup će se održavati u Zagrebu i Šibeniku od 8. do 10. svibnja 2014. pod pokroviteljstvom Hrvatskoga povjerenstva za UNESCO, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Kulturna baština jedna je od ključnih odrednica svakog naroda i zajednice. S obzirom na rijetke primjere u kojima postoji učinkovit sustav djelovanja u smislu njezine zaštite od katastrofa, želja je organizatora tim znanstvenim skupom pridonijeti izradi i donošenju nacionalne i regionalne strategije djelovanja u slučaju nepovoljnih okolnosti za kulturnu baštinu.

Cilj je okupiti najeminentnije stručnjake u području zaštite kulturne baštine, predstavnike akademske zajednice te tijela institucionalne, lokalne i državne uprave, kao i vlasnike privatnih zbirki radi izrade plana za zaštitu kulturne baštine od katastrofa i donošenja prijedloga za izmjenu i dopunu postojeće legislative.

Preliminarni program

Teme skupa:

    • Identifikacija objekata i zbirki
    • Rizici
    • Legislativa
    • Metode i tehnike zaštite
    • Upravljanje u izvanrednim okolnostima
    • Primjeri

Više pojedinosti o Skupu



Top