Vijest
09.06.2015

Moj život s algoritmima: od rješavanja realnih problema do likovne umjetnosti

Professor emeritus Vlatko Čerić održat će u utorak 16. lipnja u 16 sati u dvorani IV Ekonomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu predavanje Moj život s algoritmima: od rješavanja realnih problema do likovne umjetnosti. Predavanje će biti popraćeno projekcijom slika.




Sadržaj predavanja:

  1. O algoritmima, programima, modelima i simulaciji
  2. Moja trajektorija kroz svijet poslova i rješavanja problema
  3. Fizikalni problemi - numeričko računanje vrijednosti određenih integrala (primjena: problemi fizike plazme)
  4. Inženjerski problemi - numeričko rješavanje jednadžbi slijeganja tla (međunarodni natječaj za konsolidaciju kosog tornja u Pisi), raspodjela oborina po dionicama cjevovoda (dimenzioniranje mreže kanalizacijskih cjevovoda)
  5. Logistički i poslovni problemi - simulacija transporta u željezničkoj mreži (transport NATO trupa preko Hrvatske u Bosnu), simulacija poslovnice banke (reinženjerstvo poslovnica Zagrebačke banke)
  6. Likovna umjetnost - algoritmi za različite pristupe algoritamskom generiranju slika: konstruktivni pristup, matematičko modeliranje, algoritamska manipulacija slika, animacija

O predavaču:

Professor emeritus Vlatko Čerić diplomirao je i magistrirao fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te radio u Institutu za fiziku u Zagrebu. S dolaskom računala počeo se baviti informatikom te modeliranjem i simulacijom kompleksnih sustava. Doktorirao je organizacijske znanosti na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Objavio je stotinjak znanstvenih i stručnih radova, autor je i koautor nekoliko knjiga, među kojima i Applied Simulation Modeling (Thomson-Brooks/Cole, 2003.). Bio je predsjednik programskoga odbora međunarodne konferencije Information Technology Interrfaces, glavni urednik međunarodnoga časopisa Journal of Computing and Information Technology, recenzent nekoliko svjetski priznatih časopisa te pozvani predavač na mnogim europskim i američkim sveučilištima. Dobio je Fulbright stipendiju američke vlade i Nagradu J. J. Strossmayer te je vodio više znanstvenoistraživačkih projekata.

Sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća počeo je stvarati slike korištenjem algoritama i programiranja. Svoje radove počeo je izlagati 2005. godine te je sudjelovao na izložbama diljem svijeta, od New Yorka, Berlina i Londona do Pertha. Njegovi se radovi nalaze u zbirkama niza svjetskih likovnih institucija, objavljeni su u nekoliko međunarodnih umjetničkih knjiga te izloženi u veleposlanstvu Republike Hrvatske u Lisabonu i UN-ovoj zgradi u Bangkoku, kao i u različitim akademskim institucijama, znanstvenim institutima, informatičkim tvrtkama, bankama i bolnicama.



Top