Vijest
06.05.2015

Na Sveučilištu u Zagrebu održan kolokvij 'Hrvatska znanost za Hrvatsku'

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu 6. svibnja 2015. održan je kolokvij Hrvatska znanost za Hrvatsku. Riječ je o jednom u nizu javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica kojima je cilj poticati i popularizirati ideju o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima inovativnoga gospodarstva i izlaska Hrvatske iz krize.

Kolokvij je započeo uvodnim obraćanjem rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, nakon čega je uvodno izlaganje održao akademik Dario Vretenar, predsjednik Upravnoga odbora Hrvatske zaklade za znanost.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras istaknuo je važnost razvijanja interdisciplinarnih znanstvenih projekata i međusobnoga povezivanja istraživača. Također, izrazio je nadu da će se u sljedećem razdoblju izdvajati više novca za potpore projektima koje dodjeljuje Hrvatska zaklada za znanost.

Akademik Dario Vretenar kratko je predstavio rad Zaklade i njezine programe financiranja znanstvenih projekata. Istaknuo je da Zaklada financira istraživačke projekte u svim znanstvenim područjima prema međunarodnim kriterijima kako bi se poduprlo jače uključivanje u Europski istraživački prostor, osnažila međunarodna mobilnost i povezivanje znanosti i gospodarstva.

                         Hrvatska znanost za Hrvatsku_1

Na kolokviju su potom predstavljena tri uspješna projekta koje je financirala Hrvatska zaklada za znanost: projekt Razvoj in vitro/ex vivo modela za ispitivanje permeabilnosti novih topičkih oftalmičkih lijekova prof. dr. sc. Jelene Filipović Grčić s Farmaceutsko-biokemijskoga fakulteta, projekt Optimiranje sustava obnovljivih izvora električne energije povezanih u mikromrežu prof. dr. sc. Mate Baotića s Fakulteta elektrotehnike i računarstva te projekt Trodimenzijski materijalni model razvoja aneurizme u abdominalnoj aorti doc. dr. sc. Igora Karšaja s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, od svoga osnutka do danas, Hrvatska zaklada za znanost financirala je više od 400 projekata, a u tijeku je potpisivanje ugovora za još njih 200.

                        Hrvatska znanost za Hrvatsku_2

Sveučilište u Zagrebu kolokvij je organiziralo u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti te partnerom Udrugom inovatora Hrvatske u sklopu tribine Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske. Moderator kolokvija Hrvatska znanost za Hrvatsku bio je prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga.



Top