Vijest
09.06.2015

Na Sveučilištu u Zagrebu UNESCO-ova katedra za slobodno kretanje osoba, migracije i interkulturalni dijalog

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu 26. svibnja 2015. održana je UNESCO-ova konferencija Current Issues in EU Migration, Asylum and Free Movement Law povodom otvaranja UNESCO-ove katedre za slobodno kretanje osoba, migracije i interkulturalni dijalog u sklopu Sveučilišta u Zagrebu, nositeljica koje je prof. dr. sc. Iris Goldner Lang. UNESCO-ovu konferenciju organizirala je Jean Monnet katedra za europsko javno pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Uredom Hanns Seidel zaklade u Republici Hrvatskoj te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Na konferenciji su nazočne pozdravili zamjenik ministra kulture Republike Hrvatske Alen Kajmović, prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miloš Judaš, dekan Pravnoga Fakulteta prof. dr. sc. Hrvoje Sikirić i voditeljica Ureda Hanns Seidel zaklade u Republici Hrvatskoj Aleksandra Markić-Boban. Na konferenciji su sudjelovali neki od najvećih međunarodnih stručnjaka iz područja europskoga prava migracija, azila i slobode kretanja građana Europske unije. Katedra je ugostila Madeline Garlick iz UNHCR-a i s Radboud Sveučilišta u Nijmegenu, prof. Daniela Thyma sa Sveučilišta u Konstanzu, prof. Sašu Zagorca sa Sveučilišta u Ljubljani, prof. Adama Lazowskog sa Sveučilišta Westminster te prof. Cathryn Costello sa Sveučilišta u Oxfordu.

                           UNESCO_katedra2015. 

Konferencija, na kojoj je bilo više od sto sudionika, bila je podijeljena u tri panela. U prvom panelu sudionici su mogli čuti predavanja i diskutirati o pravnoj zaštiti izbjeglica, primjerice o odgovornosti Europske unije, o pitanju (ne)pravilnosti u funkcioniranju zajedničkoga europskog sustava azila te o  mogućoj alternativi postojećem. U drugom izlaganju riječ je bila o aktualnostima u području slobode kretanja građana Europske unije, kao što su pitanje stalnoga boravka u drugim državama članica EU-a, prava na spajanje obitelji u situacijama koje su ograničene samo na jednu državu članicu EU-a te pitanje međusobnog priznavanja homoseksualnih brakova. Na konferenciji je također, u trećem panelu, na komparativan način obrađeno međudjelovanje i dijalog dvaju europskih sudova – Suda Europske unije i Europskoga suda za zaštitu ljudskih prava - u području migracija i azila. Konferencija je zatvorena kratkim pregledom načina funkcioniranja sustava azila u Republici Hrvatskoj.

Uspjeh UNESCO-ove katedre i UNESCO-ove konferencije iznimno je značajno za razvoj obrazovne znanosti u Republici Hrvatskoj, ali i za poticanje međunarodne suradnje i promicanje ugleda Sveučilišta u Zagrebu na europskoj i svjetskoj razini. Između ostaloga, taj značajni korak Sveučilišta u Zagrebu pokazuje i zainteresiranost te osjetljivost Republike Hrvatske na pitanja migracija i azila.

Katedra je osnovana 2014. na Pravnomu fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nositeljicom je imenovana prof. dr. sc. Iris Goldner Lang. Svrha je Katedre promicanje i uspostavljanje integriranoga sustava istraživanja, osposobljavanja kadrova i pristupa informacijama u području prava i politike migracija, azila i slobode kretanja osoba. Katedra također potiče suradnju te razmjenu znanja i iskustva između visokopozicioniranih, međunarodno priznatih istraživača, profesora i ostalih stručnjaka sa Sveučilišta u Zagrebu i s ostalih hrvatskih institucija te stručnjaka iz ostatka Europe i drugih regija iz cijeloga svijeta.

Zadatak je UNESCO-ove katedre pospješiti sustavno i dubinsko razumijevanje danih tema te neprestano stvarati nova znanja predavanjem prava migracija i azila te prava slobode kretanja osoba u Europskoj uniji u okviru dvaju Jean Monnet modula koji su povjereni nositeljici Katedre. UNESCO-ova katedra se tako nadovezuje i nadograđuje na postojeće aktivnosti Katedre za europsko javno pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 



Top