Vijest
19.11.2015

Natječaj za nacionalni program stipendiranja 'Za žene u znanosti'

Već desetu godinu zaredom L’ORÉAL Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO raspisuju natječaj za nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“. Pojedinačnim stipendijama u iznosu od čak 5.000 eura nagrađuju se četiri najbolje hrvatske znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, za njihov doprinos u znanstvenim spoznajama na nacionalnoj i svjetskoj razini.

Izborno povjerenstvo programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ dodijelit će stipendije najuspješnijim znanstvenicama, pri čemu dobitnice stipendija ne mogu biti starije od 35 godina na dan zatvaranja raspisanoga natječaja te moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Dobitnice stipendija moraju imati preporuku mentora te se ne mogu prijaviti dvije godine zaredom. Također, jedan je od uvjeta za sudjelovanje u natječaju da svoj istraživački rad moraju obavljati u znanstvenim institucijama Republike Hrvatske te biti u završnoj fazi izrade doktorskoga rada.

Izborno povjerenstvo predvodi akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti, uz akademike Vidu Demarin, Vladimira Paara i Sibilu Jelasku, prof. dr. sc. Krešimira Nemeca, prof. dr. sc. Helenu Jasnu Mencer, prof. dr. sc. Ivana Vickovića, dr. sc. Katicu Biljaković i Stašu Skenžića, pomoćnika ministra obrazovanja, znanosti i sporta. Cilj je Povjerenstva odabir znanstvenica koje su svojim radom dale osobit doprinos i istaknule se u mnoštvu drugih izvrsnih kandidatkinja.

Prijave za prestižnu nagradu traju od 16. studenoga do 17. prosinca 2015.
Svi detalji natječaja dostupni su na službenim stranicama Ministarstva kulture: http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=13046

Jedna od četiriju znanstvenica koja će osvojiti vrijednu nacionalnu stipendiju programa Za žene u znanosti imat će priliku osvojiti i međunarodnu stipendiju koju L'Oréalova Zaklada Za žene u znanosti u suradnji s UNESCO-om dodjeljuje u sklopu programa International Rising Talents. Na temelju prijedloga Natječajnoga povjerenstva Nacionalnoga programa stipendiranja Za žene u znanosti bit će imenovana jedna stipendistica iz svake države koja je ujedno i jedna od dobitnica stipendija Za žene u znanosti za 2016. godinu, kojoj će biti omogućena prijava za International Rising Talents međunarodnu nagradu. Međunarodno izborno povjerenstvo, sastavljeno od vrhunskih međunarodnih stručnjaka, među pristiglim prijavama izabrat će 15 stipendistica te ih još jednom nagraditi za njihove izuzetne znanstvene doprinose. 

Hrvatske znanstvenice svojim istraživanjima i postignućima pridonose znanstvenim spoznajama u zemlji i svijetu, a kroz ovaj program stipendiranja osvješćuje se javnost o značaju njihova rada i veličini njihova doprinosa. Nacionalni program stipendiranja „Za Žene u znanosti“ promiče ono najbolje iz segmenata obrazovanja, kulture i znanosti te je puno više od tek financijske stipendije. Program predstavlja svojevrsnu afirmaciju hrvatske znanosti i znanstvenica na nacionalnoj i svjetskoj razini, mijenjajući tako predodžbu o ulozi i doprinosu žena u znanosti te u društvu u cijelosti.



Top