Vijest
03.07.2015

Održan Sabor Saveza društava bivših studenta i prijatelja Sveučilišta u Zagrebu

Sabor Saveza AMAC/AMCA društava bivših studenta i prijatelja Sveučilišta u Zagrebu održan je u petak 3. srpnja 2015. u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu. Saboru su, uz članove Predsjedništva Saveza, nazočili predsjednici i predstavnici brojnih alumni udruga iz zemlje i svijeta te alumni našega sveučilišta.

Na početku sjednice nazočnima su se prigodnim govorom obratili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, potpredsjednik Predsjedništva Saveza prof. dr. sc. Ante L. Padjen i predsjednik alumni udruge AMAC-Midwest gospodin Milivoj Miki Pavletić.

Sabor_alumni_rektor2015.

Uvodno obraćanje rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa

Predsjednica AMAC Saveza prof. emer. dr. sc. Helena Jasna Mencer podnijela je Izvješće o radu Predsjedništva Saveza od prošloga Sabora 2013. U svojem je izlaganju istaknula nekoliko tema i akcija koje su dominirale u radu Predsjedništva Saveza u protekle dvije godine. Predsjedništvo je intenzivno radilo na novom prijedlogu Statuta Saveza kojeg je, između ostalog, trebalo uskladiti s novim Zakonom o udrugama. Od prošlog su Sabora izdana tri broja Glasnika kojem je izmijenjen i poboljšan vizualni identitet uz pomoć volontera s AMAC-FSC i Fakulteta prometnih znanosti. Nastavljen je projekt zajedničke elektroničke alumni adrese kojeg vodi član Predsjedništva mr. sc. Srećko Seljan, a uspješno se provodi na šest naših fakulteta. Predsjedništvo je nastavilo s trajnom aktivnosti privlačenja i osnivanja novih alumni udruga na sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu što je rezultiralo prijedlogom za učlanjenje u Savez četiri nove alumni udruge. Istaknula je kako je sredinom 2014. godine novoizabranom rektoru Sveučilišta prof. dr. sc. Damiru Borasu predano Tranzicijsko izvješće gdje su pobrojani svi poslovi, zadatci i ideje za rad alumni organizacije na Sveučilištu te očekuje da će ga rektor uvelike koristiti pri definiranju odnosa s alumni zajednicom.

Tijekom Sabora predstavljeno je djelovanje dvaju alumni društava, jednoga iz Hrvatske i jednoga iz svijeta. Alumni udrugu iz zemlje AMA SFZG sa Stomatološkoga fakulteta predstavio je dekan fakulteta prof. dr. sc. Hrvoje Brkić te sudionike upoznao s aktivnostima te mlade alumni udruge. Alumni udrugu iz svijeta, AMCA-Toronto, predstavila su dva predavača, i to predsjednik udruge g. Krešimir Mustapić te doc. dr. sc. Davor Piskač s Hrvatskih studija, koji u sklopu projekta potaknutoga od AMCA Toronto, predaje kolegije iz hrvatske kulture na Sveučilištu u Torontu.

Sabor_alumni_Mustapic2015. 

Krešimir Mustapić i Predsjedništvo Saveza

Predstavljene su i novoosnovane alumni udruge, kandidati za primanje u Savez: AMA-MEFS – s Metalurškog fakultet, Sisak, predstavio je prof. dr. sc. Anto Markotić, predsjednik; AMAC-GFV – s Geotehničkog fakulteta, Varaždin, predstavio je g. Marko Šajbek, predsjednik; AMAC-RGNF – s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, predstavio je dekan RGNF-a, prof. dr. sc. Zoran Nakić; AMAC-Geof – s Geodetskog fakulteta, predstavio je g. Damir Pahić, podpredsjednik AMAC-Geof. Sve četiri navedene alumni udruge su nakon predstavljanja jednoglasno primljene u AMAC Savez.

Novi prijedlog Statuta Saveza, kojeg je pripremilo Predsjedništvo temeljem primjedaba i prijedloga prikupljenih tijekom provedene javne rasprave, predstavio je prof. emer. dr. sc. Željko Korlaet. Prijedlog Statuta je prihvaćen s 42 od 46 mogućih glasova. Novim Statutom je izmijenjen naziv Saveza u Savez društva bivših studenata Sveučilišta u Zagrebu – ALUMNI UNIZG.

Na kraju sjednice je g. Mladen Jonke, član AMAC-Deutschland podsjetio kako je na dan održavanja Sabora rođen g. Žarko Dolinar, jedan od inicijatora osnivanja alumni udruga Sveučilišta u Zagrebu, a predsjednica Saveza prof. emer. dr. sc. Helena Jasna Mencer je podsjetila kako su na prošlom Saboru po prvi puta dodijeljene plakete s njegovim imenom te da g. Žarko Dolinar i njegov doprinos nije i nikada neće biti zaboravljen.

Sjednica Sabora završena je zajedničkom izvedbom studentske himne Gaudeamus igitur.

Zapisnik Sabora




Top