Vijest
26.05.2015

Održana terenska nastava iz Hrvatske dijalektologije studenata Hrvatskih studija

U okviru predmeta Hrvatska dijalektologija na preddiplomskom studiju Kroatologije Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Sanja Vulić za svoje studentice i studente svake akademske godine organizira terensku nastavu. Na taj način studentice i studenti imaju mogućnost osobno susresti govornike pojedinih mjesnih govora te upoznati mjesta u kojima žive.

 

Ove je akademske godine 23. svibnja realizirana jednodnevna terenska nastava u Ozlju i Žumberku. Premda sudionicima terenske nastave vrijeme nije bilo sklono te ih je prvi dio dana uporno pratila kiša, program terenske nastave u cijelosti je ostvaren.

Terenska je nastava počela obilaskom Staroga grada utvrde Ozlja, gdje je profesoricu i studente dočekala studentica 2. godine diplomskoga studija Martina Guštin, koja je demonstratorica profesorice Vulić na predmetu Hrvatska dijalektologija. U tom povijesnom gradu utvrdi studentice i studenti produbili su svoja znanja o ulozi plemićkoga roda Frankopana i poslije Zrinskih u povijesti toga grada te o ozaljskom književnom krugu. Slijedio je posjet Etno-parku u Ozlju s tradicionalnim drvenim kućama pokrivenima „škopom“. U tom su prirodnom ambijentu imali priliku poslušati šaljivi igrokaz na govoru mjesta Trga i razgovarati s izvođačicama. Posjet Ozlju završio je obilaskom stare hidrocentrale, u tom kraju glasovite Munjare, sagrađene 1907. To je najstarija hidrocentrala u sjevernoj Hrvatskoj, a sagrađena je u neorenesansnom stilu.

                          Dijalektologija_terenska2015.

Slijedio je posjet Žumberku. Na toj se etapi sudionicima terenske nastave pridružio grkokatolički župnik Nenad Krajačić, koji im je bio gostoljubivim domaćinom u drugom dijelu terenske nastave. Taj je drugi dio počeo kratkim obilaskom Jazovke, a iduća odrednica bilo je mjesto Sošice, gdje su ih srdačno dočekale i ugostile grkokatoličke sestre bazilijanke te ih provele kroz svoju zanimljivu Etnološku zbirku žumberačkoga kraja. Nakon predaha u izletištu „Žumberački raj“ – Žamarije slijedio je osobito zanimljiv boravak u Strmcu Pribićkom, maloj grkokatoličkoj župi. Svi su polaznici terenske nastave sa zanimanjem razgledali grkokatoličku crkvicu Blagovijesti, koja je u bizantskom stilu sagrađena u prvoj polovici 20. stoljeća, te pratili grkokatoličku liturgiju koju je držao župnik Krajačić. Župnik i župljani Strmca Pribićkoga za svoje su goste priredili i prigodni domjenak.

Terenska nastava završila je posjetom Krašiću i kratkim razgledanjem župne kuće u kojoj je posljednje godine svoga života proveo u kućnom pritvoru bl. Alojzije Stepinac.



Top