Vijest
03.11.2015

Okrugli stol i predstavljanje monografije o Faustu Vrančiću na Sveučilištu u Zagrebu

U auli Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak 5. studenoga 2015. u 11 sati Akademija tehničkih znanosti Hrvatske - HATZ u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu organizira Okrugli stol o životu i djelu Fausta Vrančića i predstavljanje knjige - monografije prof. dr. sc. Gojka Nikolića Život i izumi Fausta Vrančića.

U povodu 400. obljetnice tiskanja knjige „Machinae Novae“ („Novi strojevi“) Fausta Vrančića, Opća skupština UNESCO-a proglasila je 2015. Godinom Fausta Vrančića i uvrstila to njegovo kapitalno djelo u najvažnije svjetske događaje koji pridonose obogaćivanju svjetske kulture i znanosti. Akademija tehničkih znanosti Hrvatske zajedno sa Sveučilištem u Zagrebu na ovaj način, organizacijom Okrugloga stola o životu i djelu Fausta Vrančića, želi dati svoj doprinos toj važnoj obljetnici.

Vrančićevo je djelo jedno od najvažnijih djela znanstvene i kulturne baštine u povijesti čovječanstva, osobito za hrvatsku znanstvenu, tehničku i kulturnu povijest i baštinu.

Hrvatski polihistor, izumitelj, jezikoslovac, diplomat i inženjer Faust Vrančić (1551. – 1617.), svrstan je među najzaslužnije znanstvenike u povijesti, uz Leonarda da Vincija, Galilea Galileia, Nikolu Kopernika, Johannesa Keplera, Tychoa Brahea, Giordana Bruna, Ruđera Boškovića i druge. Tek prije dvadesetak godina počinje se Faustu Vrančiću, „našemu Leonardu“, davati odgovarajući značaj, ali još uvijek nedovoljno, s obzirom na njegove iznimne doprinose kojima je unaprijedio znanost i tehniku, a time i društvo.

Na okruglom stolu o Faustu Vrančiću – njegovu životu, izumima i doprinosu hrvatskoj i svjetskoj znanosti, tehnici i kulturi – govorit će uvaženi znanstvenici i poznavatelji njegova znanstveno-tehničkoga i humanističkoga opusa.

U okviru okrugloga stola, a nakon izlaganja i rasprave, svečano će biti predstavljena monografija prof. dr. sc. Gojka Nikolića „Život i izumi Fausta Vrančića“, u izdanju Akademije tehničkih znanosti Hrvatske i Pučkoga otvorenoga učilišta Zagreb (Zagreb, 2015.). Profesor Nikolić, nakon dugotrajnoga, upornoga i sustavnoga istraživanja, u toj monografiji analizira originalnost pronalazaka Fausta Vrančića s ciljem da argumentirano dokaže kako su neke Vrančićeve zamisli i tehnička rješenja bili autentične inovacije daleko ispred njegova vremena, s primjenom u modernom dobu te da se stoga moraju kudikamo više cijeniti i drukčije vrednovati u povijesti razvoja tehničkih znanosti nego što je dosad bio slučaj, napose u njegovoj domovini Hrvatskoj.


Program

 



Top