Vijest
15.06.2015

Otvorena Austrijska knjižnica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Svečano otvorenje Austrijske knjižnice Zagreb održano je 11. lipnja 2015. u predvorju Knjižnice Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Austrijska knjižnica Zagreb osniva se na inicijativu Austrijskoga kulturnoga foruma i Veleposlanstva Republike Austrije u Zagrebu te Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Austrijska knjižnica bit će smještena uz germanističku zbirku, na petom katu Knjižnice Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o posebnoj zbirci u sklopu knjižnice Filozofskoga fakulteta, koja trenutačno obuhvaća 5500 svezaka, većinom iz inventara Knjižnice Austrijskoga kulturnoga foruma. Između ostaloga, u sklopu zbirke zastupljena su djela austrijskih autora iz područja književnosti (18., 19. i 20. stoljeće), povijesti, povijesti umjetnosti, lingvistike, zemljopisa, prava, gospodarstva, psihologije, filozofije, glazbe, kazališta, filma i dr.

Austrijska knjižnica bit će na raspolaganju javnosti u radnom vremenu Knjižnice Filozofskoga fakulteta, a građa je načinom korištenja izjednačena sa svim ostalim zbirkama: korištenje u knjižnici za sve građane, a posudba izvan knjižnice za studente i djelatnike FF-a.

Svečanost otvorenja započela je uvodnim govorima dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vlatka Previšića, veleposlanika Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E. dr. Andreasa Wiedenhoffa, predstavnice Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije dr. Terese Indjein, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i ministra vanjskih poslova Republike Austrije Sebastiana Kurza (videoporuka).

Program se nastavio potpisivanjem Sporazuma o osnivanju Austrijske knjižnice Zagreb. Sporazum su potpisali dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vlatko Previšić i veleposlanik Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Nj. E. dr. Andreas Wiedenhoff.

Na temelju Sporazuma, a u povodu osnivanja, Filozofski će fakultet postojeći fond Austrijske knjižnice Zagreb dopuniti kupnjom knjiga pomoću donacije osiguravateljske kuće GRAWE Hrvatska. Također, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije svake će godine dopunjavati građu kupnjom knjiga, novina i časopisa, u skladu s proračunskim mogućnostima.

Austrijski kulturni forum podupirat će Austrijsku knjižnicu Zagreb u organizaciji kulturnih i znanstvenih priredba.

Podsjetimo, Austrijske knjižnice (Österreich-Bibliotheken) platforme su kulturne razmjene koje od godine 1989. osniva Austrijska vlada, pretežno u zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe. Njihov je cilj „oblikovati inozemnu kulturnu politiku Republike Austrije na inovativan i fleksibilan način“ (http://oesterreich-bibliotheken.at/), a počivaju na partnerstvu s lokalnim institucijama - knjižnicama i sveučilištima.

U umjetničkom dijelu programa svečanoga otvorenja Austrijske knjižnice Zagreb sudjelovao je Akademski zbor Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Concordia discors.

Uoči svečanoga otvorenja, u predvorju Knjižnice Filozofskoga fakulteta bila je postavljena izložba Austrijski kulturni forum: 60 godina.

 

 



Top