Vijest
18.06.2015

Otvorenje Pčelinjaka Agronomskoga fakulteta

Svečanost otvaranja obnovljenoga Pčelinjaka bit će u petak 19. lipnja u 11 sati u Velikoj vijećnici Fakulteta Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Svetošimunska 25).

 


Pčelinjak biskupa Haulika zaštićeno je kulturno dobro upisano u Registar nepokretnih spomenika kulture, smješteno na sjeveroistočnom dijelu maksimirskog perivoja, sjeverno od centralne zgrade Agronomskog fakulteta. Prema podatcima o povijesnoj genezi zgrade procijenjeno je kako je objekt izgrađen između 1838. i 1843. kao gospodarska zgrada, stan nadlugara i pčelinjak. Njegova je rekonstrukcija započela 2012., a uključivala je izradu projekata te konzervatorsko-restauratorska istraživanja u skladu s kojima je u razdoblju od 2014. do 2015. provedena obnova objekta.

Pčelinjakom upravlja Zavod za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju, a njegova sadašnja višenamjenska funkcija uključuje uredski prostor, laboratorij za analizu pčelinjih proizvoda i biologiju pčela s pokusnim pčelinjakom, vrcaonu, studentski praktikum te bočna drvena krila namijenjena za formiranje povijesnoga muzeja pčelarstva te paviljonski smještaj košnica.

Svečanost otvorenja započet će uvodnim govorima dekanice Agronomskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tajane Kričke, rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, pomoćnika ministra poljoprivrede mr. sc. Zorana Vasića te gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Program će se nastaviti na Pčelinjaku pozdravnim govorom predstojnika Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju prof. dr. sc. Ivice Aničića te rezanjem vrpce rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. Nakon svečanoga otvorenja uslijedit će pokazno vrcanje i kušanje meda te razgledavanje Pčelinjaka.



Top