Vijest
04.03.2016

Potpisan Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju sustava "Dabar" - digitalnoga akademskoga arhiva i repozitorija

U Sveučilišnom računskom centru (Srcu) 4. ožujka 2016. svečano je potpisan Sporazum o suradnji na razvoju i održavanju sustava digitalnih akademskih arhiva i repozitorija Dabar. Novi sustav omogućava svim subjektima iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja prikupljanje, trajnu pohranu i diseminaciju različitih vrsta i oblika digitalnih sadržaja te otvoreni pristup rezultatima istraživanja i obrazovnim sadržajima.

Tim je Sporazumom pet vodećih institucija akademske zajednice ujedinilo svoja znanja i iskustva s ciljem postizanja sinergijskoga učinka na razvoju i održavanju nedavno uspostavljenoga sustava Dabar. Sporazum su u ime svojih institucija potpisali dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnoga računskoga centra Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Tome Antičić, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice, prof. dr. sc. Vlatko Previšić, dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Davor Ježek, prodekan Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ime dekana prof. dr. sc. Marijana Klarice.

Dabar je nastao kao rezultat okupljanja šire akademske zajednice oko inicijative Srca pokrenute 2014. uz ustanove-potpisnice koje su dale značajan doprinos nastanku toga sustava. Više od 80 ustanova iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja do sada je to prepoznalo i u njemu uspostavilo svoj repozitorij.

Na svečanom potpisivanju Sporazuma prisutnima se obratio i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, ukazavši na važnost brige za podatke i cjelokupnu digitalnu imovinu, kao i na osiguravanje otvorenoga pristupa rezultatima istraživanja i obrazovnim sadržajima.

„Znanje, informacije i podatci su temeljna vrijednost, ali i temeljni rezultat rada i djelovanja institucija, grupa i pojedinaca u sustavu znanosti i obrazovanja stoga je sustavna briga za prikupljanje, trajnu pohranu i osiguravanje jednostavnoga, održivoga i pouzdanoga pristupa podacima i informacijama jedna od prioritetnih zadaća svih dionika toga sustava“, naglasio je u svojoj uvodnoj prezentaciji ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić i dodao da: „danas praktično svi podaci i informacije nastaju i postoje u digitalnom obliku, te se potrebno za njih dugoročno i kvalitetno brinuti, a Dabar kao otvorena nacionalna infrastruktura upravo to omogućava i olakšava. Pri tome je svakako jedan od izazova i to da se osiguraju potrebni ljudski i financijski resursi da ovakve dugoročno važne nacionalne infrastrukture funkcioniraju kvalitetno, pouzdano i u skladu s međunarodnim standardima.“

Valja naglasiti da je potpisani sporazum otvoren za pristupanje i za druge institucije iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja koje se žele aktivno uključiti u razvoj i održavanje Dabra. Potpisnici sporazuma su između ostaloga naglasili svoju namjeru da se Dabar kao nacionalna infrastruktura za pohranu digitalnih sadržaja i otvoreni pristup u potpunosti uskladi i poveže sa sličnim europskim i globalnim infrastrukturama i projektima. Time bi se osigurala vidljivost i prepoznatljivost hrvatskih institucija i pojedinaca u europskom i globalnom istraživačkom i obrazovnom prostoru.

Slobodan i neometan pristup znanstvenim i obrazovnim informacijama temeljni je preduvjet za napredak znanosti i obrazovanja, ali i za napredak i razvoj društva u cjelini.

Više detalja o sustavu Dabar možete naći ovdje.



Top