Vijest
03.12.2013

Predavanje prof. Güntera Allmaiera

U četvrtak 5. prosinca 2013. u 10 sati u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu prof. Günter Allmaier održat će predavanje New strategies of characterization of vaccines and viruses beyond biological testing: from nano ES GEMMA to ESI QRTOF MS.

Günter Allmaier završio je studij medicine i farmacije na Sveučilištu u Beču (1980.), na kojem je potom doktorirao u području analitičke i farmaceutske kemije (1983.). Poslije doktorata usavršavao se na Massachusetts Institute of Technology u Sjedinjenim Američkim Državama (1985. - 1986.), a potom u Danskoj na Sveučilištu Odense (1987., 1990.) i na Danish Protein Engineering Research Center u Danskoj (1991.) kao EMBO stipendist. Od 1993. radi kao izvanredni a od 2003. kao redoviti profesor Tehnološkog sveučilišta u Beču (TU Wien). Danas obnaša dužnost ravnatelja Instituta za kemijske tehnologije i analitiku Tehnološkog sveučilišta u Beču.

U svojoj dosadašnjoj znanstvenoj karijeri objavio je više od 210 znanstvenih radova, bio je ili je član uredništava brojnih znanstvenih časopisa iz područja analitičke kemije, održao je više od 165 pozvanih predavanja na istaknutim svjetskim institucijama, uspješno vodio mnoge znanstvene projekte financirane austrijskim nacionalnim ili međunarodnim sredstvima te uspješno surađuje s industrijom. Vlasnik je jednog austrijskog patenta te podnositelj dviju američkih, jedne austrijske i jedne europske patentne prijave.

Sažetak predavanja (.pdf)

Područja njegova znanstvenog interesa su, između ostalog, i karakterizacija biopolimera, tehničkih polimera i lipida masenom spektrometrijom, tehnike njihova razdvajanja, proteomika, farmaproteomika, lipidomika i glikomika u humanim bolestima i mikrobiologiji, otkrića biomarkera u bolestima bubrega, masena spektrometrija intaktnih stanica gljiva, elektroforetske analize u plinskoj fazi molekulskih masa nekovalentnih biokompleksa, virusa, cjepiva, proteinskih agregata.



Top