Vijest
14.03.2014

Predstavljanje superračunala nabavljenog u okviru projekta Integra-Life

U ponedjeljak 17. ožujka 2014. u 11.30 sati u Srcu će biti predstavljeno novo superračunalo nabavljeno u okviru projekta Integra-Life.

Integrating research in molecular life sciences at the University of Zagreb (Integra-Life)
infrastrukturni je projekt Sveučilišta u Zagrebu koji se financira sredstvima Sedmog okvirnog programa (FP7), u sklopu potprograma Reg-Pot.

Projektom Integra-Life omogućit će se jačanje sveučilišne infrastrukture kroz nabavu napredne opreme te zapošljavanje novih istraživača, čime će se unaprijediti interdisciplinarna istraživanja na Sveučilištu u Zagrebu u područjima glikoproteomike, epigenetike, genetičkog inženjerstva, biokemije i računalne biologije te omogućiti snažnije povezivanje s međunarodnim partnerima.

Projekt Integrating research in molecular life sciences at the University of Zagreb (Integra-Life) vrijedan je 3,2 milijuna eura. Kao jedan od prvih koraka, u okviru projekta Integra-Life, nabavljeno je računalo koje svojim značajkama spada u kategoriju superračunala. Riječ je o vrlo složenoj opremi koja stoji na raspolaganju svim istraživačima Sveučilišta u Zagrebu, a u ovom je trenutku udomljena u Srcu, koje je osiguralo uvjete za njegov rad. Nabavom ovoga superračunala Sveučilište u Zagrebu i njegovi istraživači te Sveučilišni računski centar kvalitetom svoje računalne opreme zauzeli su važno mjesto u regiji.

Nakon završetka provedbe projekta, ovo superračunalo, kao i sva druga oprema nabavljena u okviru Integra-Lifea, predstavljat će infrastrukturu Sveučilišta u Zagrebu, odnosno njegovih dviju sastavnica - Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta, čiji istraživači sudjeluju u provedbi projekta.

Tijekom predstavljanja novog superračunala nazočnima će se obratiti prorektorica za istraživanje i tehnologiju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Melita Kovačević, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra dr. sc. Zoran Bekić, voditelj projekta Integra-Life prof. dr. sc. Gordan Lauc s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te član projektnog tima prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predstavljanje će se održati u nazočnosti dekanice Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta prof. dr. sc. Karmele Barišić i dekana Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Amira Hamzića, te istraživača koji su uključeni u provedbu Integra-Life projekta i ostalih uzvanika.

Podsjetimo, okosnicu projekta Integra-Life  čini pet istraživačkih skupina sa Sveučilišta u Zagrebu, odnosno istraživači s Farmaceutsko-biokemijskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, koji su i do sada pokazali svoju međunarodnu vidljivost i izvrsnost. Posebna je vrijednost projekta u činjenici da će njegovim završetkom na Sveučilištu u Zagrebu ostati trajna infrastrukturna vrijednost za istraživače i fakultete, odnosno da će nabavljenu opremu istraživači koristiti u svome daljnjem znanstvenom radu.




Top