Vijest
29.10.2015

Predstavljanje Zbornika o Antunu Barcu

U petak 30. listopada 2015. u 12 sati bit će predstavljen Zbornik o Antunu Barcu u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Predstavljanje će se održati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14.

Uz uvodnu riječ predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića, Zbornik će predstaviti akademik Ante Stamać, prof. dr. sc. Ružica Pšihistal i prof. dr. sc.Tihomil Maštrović, glavni urednik Zbornika.

Zbornik o Antunu Barcu sadržava niz znanstvenih i stručnih radova o tom hrvatskom književnom povjesničaru i književnom kritičaru iznesenih na Znanstvenom skupu o Antunu Barcu, održanom u travnju prošle godine u Zagrebu i Crikvenici pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

To je četrnaesti zbornik u ediciji Hrvatski književni povjesničari, koju uspješno, već niz godina, točnije od 1997., objavljuju Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, zajedno s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Filozofskim fakultetom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli i Sveučilištem u Zadru te Hrvatskim filološkim društvom.

U tom zborniku svojim prilozima sudjeluje tridesetak uglednih znanstvenika iz sedam hrvatskih znanstvenih središta (Zagreb, Osijek, Split, Zadar, Rijeka, Varaždin) te nekolicina znanstvenika iz inozemstva (Pescara, Goettingen). Objavljeno je 29 autorskih rasprava, pri čemu se radovi mogu podijeliti u pet skupina.

Zbornik donosi i nekoliko važnih stručnih priloga te je prikazana do sada najkompletnija bibliografija Barčevih radova (J. Dragičević), literatura o Antunu Barcu (M. Ćavar) te nekoliko korisnih kazala: bibliografije, literature te kazalo cijeloga Zbornika, kao i vrijedan Nacrt za životopis Antuna Barca (M. Ćavar) i drugo.

Objavljivanje Zbornika o Antunu Barcu novčano je pomogla Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Antun Barac umro je  1. studenoga 1955. te se objavljivanjem ovoga zbornika ujedno obilježava i 60. obljetnica njegove smrti.

 



Top