Vijest
18.03.2014

Predstavljeno superračunalo nabavljeno za projekt Integra-Life

U Sveučilišnom računskom centru (Srcu) u ponedjeljak 17. ožujka 2014. predstavljeno je superračunalo nabavljeno u sklopu projekta Integra-Life.

Na predstavljanju su govorili prorektorica za istraživanje i tehnologiju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Melita Kovačević, ravnatelj Sveučilišnog računskog centra dr. sc. Zoran Bekić, voditelj projekta Integra-Life prof. dr. sc. Gordan Lauc s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i član projektnog tima prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predstavljanju su nazočnili i dekanica Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta prof. dr. sc. Karmela Barišić i dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Amir Hamzić, te istraživači uključeni u provedbu projekta Integra-Life i brojni dugi uzvanici.

Integrating research in molecular life sciences at the University of Zagreb (Integra-Life) istraživački je projekt Sveučilišta u Zagrebu koji se financira sredstvima Sedmog okvirnog programa (FP7), u sklopu potprograma Reg-Pot.

Projektom Integra-Life ostvaruje se između ostalog i jačanje sveučilišne istraživačke infrastrukture nabavom napredne opreme te zapošljavanjem novih istraživača, čime se unaprjeđuju interdisciplinarna istraživanja na Sveučilištu u Zagrebu u područjima glikoproteomike, epigenetike, genetičkog inženjerstva, biokemije i računalne biologije te omogućuje snažnije povezivanje s međunarodnim partnerima.

"Podsjetimo, okosnicu projekta Integra-Life čini pet istraživačkih skupina sa Sveučilišta u Zagrebu, odnosno istraživači s Farmaceutsko-biokemijskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, koji su i do sada pokazali svoju međunarodnu vidljivost i izvrsnost. Posebna je vrijednost projekta u činjenici da će njegovim završetkom na Sveučilištu u Zagrebu ostati trajna infrastrukturna vrijednost za istraživače i fakultete, odnosno da će nabavljenu opremu istraživači koristiti u svome daljnjem znanstvenom radu", istaknula je prorektorica Kovačević.

                                 


Projekt Integra-Life vrijedan je 3,2 milijuna eura, a kao jedan od prvih koraka, u sklopu projekta nabavljeno je računalo koje svojim značajkama spada u kategoriju superračunala.
„Napredak eksperimentalne tehnologije omogućio je molekularnim bioznanostima prikupljanje ogromne količine molekularnih podataka (genoma, proteoma, glikoma...) i time znanosti o životu sve više postaju kvantitativnom disciplinom. Upravo analiza podataka postaje usko grlo u većini područja molekularnih bioznanosti, a novim pristupima u analizi molekularnih podataka dolazi se u posljednje vrijeme do iznimno važnih otkrića u biomedicini, biotehnologiji i molekularnoj biologiji“, rekao je profesor Lauc, voditelj projekta.

Novi pristupi analizi koji uključuju složene statističke metodele, ali i sama količina podataka, veliki su izazov za kapacitete računalnih resursa, pogotovo u području radne memorije i skladišnog prostora za podatke.

„Stoga smo u okviru projekta Integra-Life vodili posebnu pozornost nabavi adekvatne računalne opreme koja bi odgovorila ovakvim zahtjevima. Računalo SGI UV2000 sadrži 18 modula, svaki sa po dva šesterojezgrena procesora i 128 GB memorije po procesoru. Zahvaljujući tehnologiji SSI (Single System Image) koja omogućava integraciju velike količine procesora i memorije u jedinstveni računalni sustav koji prema korisniku izgleda kao jedno računalo, ukupne značajke ovog računala penju se na impresivnih 216 jezgri i čak 4,6 terabajta radne memorije. Uz diskovni sustav od 42 terabajta, ovaj sustav spada u sam vrh regionalnih infrastruktura zasnovanih na velikom memorijskom kapacitetu“, rekao je profesor Vlahoviček, član projektnog tima.

Sveučilišni računski centar udomio je i osigurao uvjete za rad superračunala nabavljenog za potrebe projekta Integra-Life, a ono će, uz ostalu naprednu računalnu infrastrukturu Srca, biti na raspolaganju i drugim korisnicima sa Sveučilišta i iz sustava znanosti koji imaju potrebe za zahtjevnim računanjima, a koja podrazumijevaju nestandardno veliku količinu memorije.

"Omogućiti računanje jedna je od temeljnih zadaća Srca od njegovog osnivanja 1971. godine, kada je zapisana i u sam naziv Srca, a ta je zadaća dodatno aktualizirana činjenicom da se mnoga moderna istraživanja danas temelje upravo na zahtjevnim računanjima i obradi velike količine podataka. S obzirom na to da se u pravilu radi o skupoj računalnoj opremi, Srce promiče i posebno podržava zajedničko planiranje, izgradnju i uporabu moderne e-infrastrukture, što onda dovodi do njezina učinkovitog, racionalnog i uspješnog korištenja", zaključio je Zoran Bekić, ravnatelj Srca.

Više o projektu Integra-Life potražite na http://integralife.bioinfo.hr/.

                                                


Top