Vijest
26.09.2014

Profesor Milko Kelemen novi počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu

Na svečanosti održanoj 26. rujna 2014. u auli Rektorata, rektor prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš dodijelio je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu profesoru Milku Kelemenu.

Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu profesoru Milku Kelemenu, skladatelju, dirigentu i pedagogu, dodijeljen je za izniman doprinos napretku hrvatske glazbene umjetnosti, međunarodnoj afirmaciji Republike Hrvatske te ugledu Sveučilišta u Zagrebu i Republike Hrvatske općenito.

Svečanost dodjele počasnog doktorata započela je uvodnim govorom rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Alekse Bjeliša, nakon čega je uslijedio govor promotora akademika Nikše Glige. Nakon što je rektor Bjeliš proglasio profesora Milka Kelemena počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu, profesor Kelemen upisao se u knjigu počasnih doktora te se obratio uzvanicima u auli. Svečanost dodjele počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu završila je akademskom himnom Gaudeamus igitur.

                          


Uz dekane i prorektore Sveučilišta u Zagrebu, svečanoj dodjeli počasnog doktorata profesoru Milku Kelemenu nazočili su profesori i studenti te brojni glazbeni umjetnici i predstavnici glazbenih institucija.

U glazbenom dijelu programa svečanosti sudjelovao je profesor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Goran Končar koji je izveo Andante iz Glazbe za violinu solo profesora Milka Kelemena.

Počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu profesoru Milku Kelemenu dodijeljen je na temelju izvješća Stručnog povjerenstva za dodjelu počasnog doktorata, koji je prihvatio Senat 16. rujna 2014. Stručno povjerenstvo djelovalo je u sastavu: akademik Nikša Gligo, predsjednik, akademik Ruben Radica, prof. dr. sc. Eva Sedak, prof. emer. Vladimir Krpan i red. prof. art. Enes Midžić.

Detaljnije informacije o dodjeli počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu profesoru Milku Kelemenu, kao i govori počasnog doktora, rektora i promotora, nalaze se u knjižici tiskanoj u povodu svečanosti.

               Milko Kelemen - doctor honoris causa (.pdf)    

 



Top