Vijest
17.02.2016

Promocija knjige 'Sportska prehrana' u auli Rektorata

U srijedu 24. veljače 2016. u 12 sati u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu održat će se svečana promocija knjige "Sportska prehrana", sveučilišnoga udžbenika u nakladi kuće Znanje. Uz moderatoricu prof. dr. sc. Mirjanu Hruškar, prorektoricu Sveučilišta u Zagrebu, događanju će prisustvovati prof. dr. sc. Damir Boras, rektor i prof. dr. sc. Ivana Čuković-Bagić, prorektorica Sveučilišta u Zagrebu te prof. emer. dr. sc. Boris Labar, predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskoga olimpijskoga odbora.

Udžbenik, između ostaloga, na popularan način upućuje na važnost pravilne prehrane u sportu, te brojnim i vrlo prihvatljivim informacijama uči kako i na koji način provoditi i pravilnu i sportsku prehranu. Neke od tema koje su opisane u knjizi su praktična primjena principa sportske prehrane za rekreativce i sportaše, osvrti na najnovije i kontroverzne znanstvene spoznaje, piramida sportske prehrane, izračunavanje individualnih energetskih potreba sportaša primjenom novog koncepta raspoloživosti energije, praktične preporuke za povećanje odnosno smanjenje tjelesne mase i udjela masnog tkiva, detaljno razrađene preporuke za unos proteina i ugljikohidrata, praktični načini samoprocjene stupnja hidracije i preporuke za unos vode ovisno o trajanju tjelesne aktivnosti, ogledni jelovnici za mjesec dana.

Autori su doc. dr. sc. Zvonimir Šatalić s Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta te doc. dr. sc. Maroje Sorić i prof. dr. sc. Marjeta Mišigoj-Duraković s Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Recenzenti udžbenika su prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskoga liječničkoga zbora, doc. dr. sc. Vladimir Ivančev, predsjednik Hrvatskoga društva za sportsku medicinu te doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, predsjednica Hrvatskoga društva nutricionista i dijetetičara.



Top