Vijest
28.09.2014

Promovirano novih 219 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju 28. rujna 2014. održana je svečana promocija doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom svečanosti u 12 sati rektor prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš promovirao je novih 219 doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

U skladu s protokolom, kandidati su bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskog narodnog kazališta došli u povorci, zbog čega je od 11.20 do 11.35 sati kratkotrajno bio obustavljen promet na sjevernoj strani Trga maršala Tita. Prema zgradi Hrvatskoga narodnog kazališta desetak minuta poslije kretala se povorka prorektora i dekana predvođena rektorom.

Svečanost promocije započela je intoniranjem himne, nakon čega se novim doktorima znanosti i umjetnosti, njihovim obiteljima te ostalim uzvanicima i gostima obratio rektor. Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti i umjetnosti, promovirani kandidati prebacili su kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Uslijedilo je uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora. Svečanosti su završile intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur.

Govor rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Alekse Bjeliša

Uz rektora Bjeliša, prorektore, dekane i prodekane Sveučilišta u Zagrebu, svečanoj promociji doktora znanosti i umjetnosti nazočili su pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Ivica Lovrić, izaslanik uzoritog kardinala Josipa Bozanića mons. Nedjeljko Pintarić, bivši rektori Sveučilišta u Zagrebu te drugi uzvanici.

                    

Više o promocijama doktora znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu možete pročitati ovdje.

                          


Nakon svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu, novopromovirani doktori znanosti i umjetnosti pridružili su se predstavnicima akademske zajednice i uzvanicima u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje se od 14 do 16 sati, u povodu početka nove, 346. akademske godine, održavala Sveučilišna vrtna zabava.

 



Top