Vijest
04.04.2016

Stručni skup 'Obrazovanje u području intelektualnoga vlasništva'

Stručna rasprava pod nazivom Obrazovanje u području intelektualnoga vlasništva kao dio tribine Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske održat će se u ponedjeljak 11. travnja 2016. u 11 sati u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu.

 


Pozdravne će riječi uputiti rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić, a uvodno će izlaganje i predstavljanje novoga interdisciplinarnoga specijalističkoga studija Intelektualno vlasništvo održati doc. dr. sc. Romana Matanovac-Vučković, voditeljica studija. Nakon toga slijedi 90-minutna panel-rasprava. Skup će moderirati prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu.

Sveučilište u Zagrebu uočilo je potrebu za obrazovanjem kadrova specijaliziranih za područje intelektualnoga vlasništva koji mogu u praksi uspješno rješavati probleme sa zaštitom i iskorištavanjem intelektualnih tvorevina. Također, Sveučilište u Zagrebu želi znanje, inovativnost i kreativnost koji se štite kao intelektualno vlasništvo staviti u najviši red svojih prioriteta te ističe potrebu suradnje između sveučilišta i gospodarstva u znanstvenim, inovativnim i kreativnim aktivnostima. U svrhu ostvarenja tih ciljeva i potreba Sveučilište je, među ostalim, osnovalo poslijediplomski sveučilišni interdisciplinarni specijalistički studij Intelektualno vlasništvo.

Sinergijom znanja nastavničkoga kadra različitih struka osigurava se sveobuhvatno obrazovanje o zaštiti intelektualnoga vlasništva i njegovoj ulozi u suvremenoj znanosti, umjetnosti i gospodarstvu. Stoga se u izvedbu programa studija uključuju nastavnici Sveučilišta u Zagrebu s Pravnoga, Prehrambeno-biotehnološkoga, Medicinskoga, Ekonomskoga, Arhitektonskoga (ukljucujući i Studij dizajna), Tekstilno-tehnološkoga i Fakulteta elektronike i računarstva te s Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti. Kao suradnici sudjeluju i stručnjaci iz Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, iz Državnoga zavoda za intelektualno vlasništvo te drugi stručnjaci iz prakse, poglavito sudci i patentni zastupnici.

Tribina Inovacije i transfer tehnologije - poticaj gospodarskoga razvoja Hrvatske organizirana je kao niz javnih predavanja, razgovora, okruglih stolova i radionica kojima je cilj poticati i popularizirati ideju o inovacijama i prijenosu znanja sa sveučilišta i znanstvenih institucija kao temeljima budućega inovativnoga gospodarstva. Takvo gospodarstvo Hrvatskoj će omogućiti lakši oporavak i izlazak iz krize. S jasnim ciljem, a to je sveopći boljitak i podizanje kvalitete života, i velikim entuzijazmom za njegovim ostvarenjem bitno je otvarati javne diskusije, promišljati i razgovarati o instrumentima zaokreta prema inovativnom gospodarstvu.

Poziv i program





Top