Vijest
11.05.2015

Stručni skup studenata Sveučilišta u Zagrebu u sklopu Zagrebačkoga energetskoga tjedna

U sklopu 6. Zagrebačkoga energetskoga tjedna, u Velikoj dvorani Starogradske vijećnice u ponedjeljak 11. svibnja održan je stručni skup studenata pod nazivom „Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj“.


Pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba od 11. do 16. svibnja 2015. održava se 6. Zagrebački energetski tjedan. U organizaciji Grada Zagreba, Gradskoga ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Zagrebački energetski tjedan nosi snažnu poruku: „Razvoj ne želimo zaustaviti, ali onečišćenje možemo!“ Poruka poziva na zajedničko djelovanje u interesu održivoga razvoja gradova i očuvanja prirodnih resursa za sve buduće naraštaje.

Program ovogodišnjega Zagrebačkoga energetskoga tjedna započeo je posebnim Stručnim skupom studenata, koji je namijenjen isključivo predstavljanju studentskih zamisli, projekata, znanstvenih radova i rješenja vezanih uz racionalno korištenje energije, primjenu mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivih goriva. Program je obuhvatio stručne prezentacije vezane uz međunarodne projekte te inovativne ideje i vizije studenata za održivi razvoj. Pozdravni govor održala je potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Jelena Pavičić-Vukičević, nakon kojega je u ime Sveučilišta u Zagrebu govorio prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije. Slijedili su uvodni govori prof. dr. sc. Mislava Grgića, dekana Fakulteta elektrotehnike i računarstva, i prof. dr. sc. Zvonimira Guzovića, dekana Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Prezentacije o različitim temama, od pametnih zgrada, energetske učinkovitosti prometnih sustava, energetske i urbane obnove gradskih četvrti do električnih automobila, ležišta prirodnoga plina i drugih resursa, održali su studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Arhitektonskoga fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti i Rudarsko-geološko-naftnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Završnu riječ imao je prof. dr. sc. Tomislav Josip Mlinarić, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

                           Zagrebacki energetski tjedan 2015.

Zagrebački energetski tjedan složeni je mozaik niza događanja s ciljem uključivanja i umreživanja svih dionika u dugotrajan proces borbe protiv klimatskih promjena. Baveći se ključnim temama današnjice i gorućim problemima u području energetike i zaštite okoliša, Zagrebački energetski tjedan u svoj program uključuje niz međunarodnih konferencija, stručnih skupova, dana otvorenih vrata, seminara, radionica, predavanja i specijaliziranih nastavnih sati u školama i vrtićima Grada Zagreba. Provedbom Zagrebačkoga energetskoga tjedna, u suradnji s uglednim predavačima i stručnjacima, želi se omogućiti zainteresiranim osobama, aktivnima u području primjene mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivih goriva, predstavljanje inovativnih projekata, međusobnu interakciju sa sudionicima te idealnu priliku za promicanje racionalnoga korištenja energije na gradskoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Osim Grada Zagreba, veliku ulogu u odvijanju Zagrebačkoga energetskoga tjedna imaju i ministarstva Republike Hrvatske, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, obrazovne i znanstvene institucije, Sveučilište u Zagrebu, strukovna udruženja obrtnika i gospodarstvenika, komore i udruge arhitekata, inženjera graditeljstva, strojarstva i elektrotehnike, energetske i razvojne agencije, gospodarski subjekti, predstavnici medija, stručne udruge, udruge civilnog društva i ostali brojni domaći i međunarodni partneri te udruženja.



Top