Vijest
15.06.2015

Studenti Sveučilišta u Zagrebu osvojili 1. i 3. mjesto na 'start-up' natjecanju u Splitu

Studenti Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu postigli su izniman uspjeh na  najvećoj domaćoj start-up konferenciji Shift u Splitu održanoj na početku lipnja. U sklopu konferencije održalo se i natjecanje u kojem su 24 natjecateljska tima, nakon odrađenih seminara i mentorskih programa, predstavili svoje projekte posjetiteljima i stručnom panelu sudaca, među kojima su bili predstavnici istaknutih globalnih akceleratora i fondova - YCombinator, 500startups i Venrock.

Start-up projekt studenata Fakulteta organizacije i informatike pod nazivom Tourgent osvojio je prvo mjesto. Tourgent je aplikacija za tvrtke koje se bave autobusnim prijevozom, a koje mogu koristiti ovaj alat kako bi imale bolju kontrolu nad svojim troškovima jer rješava glavni problem s opsežnom "papirologijom". Tourgent tim čine: Matija Matija i Milan Kovačić, studenti 1. godine preddiplomskoga studija na FOI-ju, i Ivan Jolić s FER-a, a više informacija o aplikaciji može se pronaći na njihovim mrežnim stranicama: http://www.tourgent.co/

Treće mjesto također su osvojili foijevci svojim start-up projektom MyBeeLine, koji se bavi upravljanjem i statistikom uzgoja pčela. Tim MayBeeLine čine Zoran Antolović, Alen Huskanović, Suzana Rendulić i Ana Sakač, studenti završne godine diplomskoga studija FOI-ja, te Davor Vrandečić. Više informacija o aplikaciji može se pronaći na mrežnim stranicama: http://www.mybeeline.co/

                          Tourgent tim_Shift2015.

Ovo je veliki uspjeh studenata s obzirom na činjenicu da su predstavljeni start-up-ovi iz cijeloga svijeta (Brazil, Španjolska, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Argentina, Rumunjska), od kojih su neki već postigli uspjeh te raspolažu znatnim financijskim sredstvima. Svaki je tim za izlaganje imao tri minute (pitch izlaganje) i tri minute za pitanja žirija. Foijevci su uspjeli odnijeti pobjedu ispred već etabliranih projekata, kao što je projekt Rentl.io, koji je osvojio 133 tisuće kuna na Moj zaba start natjecanju, projekt Watly iz Španjolske, koji je uspješno predstavljen na jednom od natjecanja Obzor 2020. (Horizon2020), a čak imaju i patent. Aplikacija Spotie već je dobro znan proizvod koji se predstavljao na raznim start-up natjecanjima, primjerice u Beogradu i Pekingu (TechCrunch Distrupt Bejing) te su osvojili više od 20 tisuća dolara investicija. U konkurenciji su bile i tvrtke, npr. projekt Mogy tvrtke Mobendo d. o. o.

Prije dvije godine na tom je natjecanju pobijedio projekt Bellabeat, koji je danas svjetski poznat. Sve navedeno ide u prilog tome kako je za studente i njihove projekte ovo tek početak te da ih čeka svijetla budućnost.

 

 

 



Top