Vijest
14.10.2015

Sveučilište u Zagrebu sudjeluje na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA

U četvrtak 15. listopada 2015. u 11 sati, u Boćarskom domu u Zagrebu, otvara se Međunarodna izložba inovacija ARCA. Izložba se održava 13. put, a organizira je Udruga inovatora Hrvatske s ciljem predstavljanja inovacija - proizvoda, projekata i tehnologija iz područja strojarstva, elektrotehnike, informatike, medicine te iz drugih prirodnih i tehničkih područja. Program manifestacije traje četiri dana, a tematski je podijeljen u nekoliko cjelina, koje su ove godine posebno usmjerene na populaciju mladih.

Tijekom prvoga dana, na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA održat će se Dan Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o programu u sklopu kojega će devet sastavnica Sveučilišta u Zagrebu (Grafički fakultet, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Rudarsko-geološko-naftni fakultet,  Metalurški fakultet, Građevinski fakultet, Tekstilno-tehnološki fakultet, Fakultet prometnih znanosti, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Fakultet elektrotehnike i računarstva) i jedna skupina studenata (GuardianMed) predstaviti svoje inovacijske projekte i aktivnosti.  

Svečanost otvaranja 13. Međunarodne izložbe inovacija ARCA započet će pozdravnim govorom predsjednika Udruge inovatora Hrvatske Marka Bubaša, nakon čega će uslijediti obraćanja visokih uzvanika, među kojima i rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa i ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa.

U okviru svečanoga otvaranja, Sveučilište u Zagrebu i Udruga inovatora Hrvatske potpisat će Pismo namjere kojim se uspostavlja međusobna poslovna suradnja na razvijanju i komercijalizaciji inovacija i drugih aktivnosti koje pridonose probitku i unaprjeđenju hrvatskoga gospodarstva, poduzetništva, inovatorskoga sustava te istraživanja i razvoja. Također, Sveučilište i UIH tim dokumentom iskazuju namjeru zajednički sudjelovati u javnim pozivima (natječajima) i projektima u području razvoja i primjene novih tehničko-tehnoloških i inovativnih rješenja namijenjenih hrvatskom i međunarodnom gospodarstvu. Pismo namjere potpisat će rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš. Također, u sklopu izložbe ARCA, Sveučilište u Zagrebu obilježit će daljnje proširenje Sveučilišne inovacijske mreže, kojoj pristupa pet novih članova: Agrokor d. d., Podravka d. d., PIP d. o. o. , CITUS d. o. o. i Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. 

Na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA ove će se godine predstaviti nekoliko stotina inovatora, udruženja inovatora, fakulteta te inovativnih poduzetnika i gospodarstvenika s više od 200 inovacija. 

Uz Dan Sveučilišta u Zagrebu, koji će se održati sutra (15. listopada), drugoga dana izložbe (16. listopada) pod motom Inovacijom do konkurentnosti na Danu inovativnih ideja natjecat će se mladi inovatori i start up-ovi  iz Hrvatske i Slovenije, a tehnički nadareni učenici osnovnih i srednjih škola pozivaju se na Učeničku subotu (17. listopada) te na uključivanje u rad nekoliko zanimljivih radionica. Mladim sudionicima izložbe ove će godine prvi put biti izdan ARCA certifikat kao potvrda o dodatnoj izobrazbi stečenoj u radu s inovacijama.

Međunarodna izložba inovacija ARCA 2015. održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva,  Ministarstva poduzetništva i obrta te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te u suradnji s Međunarodnom federacijom nacionalnih organizacija inovatora IFIA, Sveučilištem u Zagrebu, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i drugim partnerima.

Izložba ARCA otvorena je u četvrtak, petak i subotu od 10 do 19 sati, a zadnjega dana održavanja (nedjelja, 18. listopada) zatvara se u 16 sati proglašenjem najboljih inovacija i dodjelom nagrada inovatorima. Ulaz na izložbu je besplatan.



Top