Vijest
11.05.2015

X. dies theologicus o Sinodalnosti Crkve

U organizaciji Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u srijedu 13. svibnja 2015., u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnoga instituta na Kaptolu 29a u Zagrebu, u 8.30 sati održat će se X. dies theologicus o temi Sinodalnost Crkve. Simpozij je koncipiran tako da dublje zahvati u danas vrlo aktualnu temu u Katoličkoj crkvi, osobito nakon dolaska pape Franje na njezino čelo.


Pored monarhijski ustrojene hijerarhije, u određenom smislu, Crkva posjeduje i posebne oblike zbornoga nastupanja i odlučivanja još od apostolskoga vremena. Skrb za sveopće poslanje vlastitost je svih biskupa, koji osim odgovornosti za svoju mjesnu Crkvu udružuju svoje snage radi unaprjeđenja zajedničkoga dobra i dobra pojedinih Crkva. Razne vrste sinoda mjesta su zajedničkoga promišljanja i odlučivanja, a imaju nezamjenjivu ulogu u očuvanju i prenošenju vjere, davanju putokaza Crkvi u suočavanju s izazovima suvremenoga društva i vremena te u uređenju crkvene discipline i moralnoga života klera i naroda. Bit će predstavljena i iskustva Pravoslavne crkve, koja spomenutu sinodalnost već stoljećima intenzivno živi.

Ovogodišnji predavači bit će vrsni poznavatelji spomenute problematike: prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta i član Međunarodne teološke komisije, prof. dr. sc. Porfirije Perić s Pravoslavnoga bogoslovskoga fakulteta Univerziteta u Beogradu, pravoslavni Mitropolit eparhije zagrebačko-ljubljanske, prof. dr. sc. Stjepan Baloban s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Veronika s. Nela Gašpar s Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – područni studij Teologija u Rijeci.

Plakat

Pozivnica



Top