Vijest
04.11.2014

Znanstveni skup "Intelektualac, kultura, reforma: Ivan Mažuranić i njegovo vrijeme"

U srijedu 5. studenoga 2014. od 9 do 18.30 sati u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu i vijećnici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održavat će se znanstveni skup Intelektualac, kultura, reforma: Ivan Mažuranić i njegovo vrijeme.

Znanstveni skup organiziraju Pravni i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Skup se održava u povodu 200. obljetnice rođenja Ivana Mažuranića.

Skup će svečano biti otvoren u srijedu 5. studenoga u auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u 9 sati pozdravnim govorima predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ive Josipovića i rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa.

U ime organizatora sudionicima će se obratiti dekan Pravnoga fakulteta i predsjednik Organizacijskog odbora skupa prof. dr. sc. Hrvoje Sikirić, dekan Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vlatko Previšić i glavni ravnatelj Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža dr. sc. Antun Vujić, nakon čega će uslijediti uvodna izlaganja prof. dr. sc. Dalibora Čepula na temu Ivan Mažuranić i reforme na europskoj periferiji – izazovi i mogućnosti i prof. dr. sc. Drage Roksandića na temu Intelektualac u politici – politički realizam Ivana Mažuranića. Skup će se nastaviti izlaganjima sudionika u okviru nekoliko tematskih cjelina.

Ivan Mažuranić, prvi hrvatski ban pučkoga podrijetla, državnik i političar, književnik i jezikoslovac, svojim je djelovanjem na području politike i kulture bitno obilježio proces izgradnje modernoga hrvatskoga društva. Iako je već za života bio znatno više slavljen negoli osporavan, a u kasnijim vremenima gotovo suglasno ocijenjen kao jedna od najvažnijih osoba moderne hrvatske povijesti, istraživački je interes za njega, s iznimkom povijesti književnosti, iznenađujuće slabo zastupljen.

Cilj je skupa Intelektualac, kultura, reforma: Ivan Mažuranić i njegovo vrijeme ponajprije osvijetliti istraživački zanemarenije dimenzije Mažuranićeva djelovanja i u interdisciplinarnom diskursu pridonijeti cjelovitijem razumijevanju njegove uloge u razvoju modernoga hrvatskoga društva te potaknuti sustavno istraživanje ove istaknute povijesne osobe.

Program znanstvenoga skupa (.pdf)



Top